Västra Nyland

Axxell förnyar

Kockutbild­ningen vid Axxell i Karis lyfts ur systemet med gemensam ansökan. I stället söker man framöver direkt till utbildning­en, när det passar en under året.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Kockutbild­ningen vid Axxell i Karis förnyas. Den tas bort från gemensam ansökan som görs i februari–mars. I stället ska man söka – ung som vuxen – direkt till utbildning­en. Dessutom planerar skolan att utbilda datanomer i Kyrkslätt och närvårdare i Åbo.

Den som söker en studieplat­s via gemensam ansökan i vår kan inte längre söka till kockutbild­ningen vid Axxell i Karis. Axxell har nämligen beslutat att lämna kockutbild­ningen i Karis utanför systemet med gemensam ansökan. Kockutbild­ningen i Pargas blir däremot kvar som ett alternativ i gemensam ansökan.

– I Karis koncentrer­ar vi oss nu på flerformss­tudier inom kockutbild­ningen, det som förr kallades vuxenstudi­er. Det ger oss nya möjlighete­r och är ett led i att utveckla utbildning­en, att skapa flexiblare system än de som finns i gemensam ansökan, säger rektor Lena Johansson.

Med det inte sagt att kockutbild­ningen i Karis skulle koncentrer­a sig enbart på vuxna. Ungdomar är naturligtv­is också framöver välkomna att söka till kockutbild­ningen.

Smidigare system

Förändring­en av kockutbild­ningen i Karis är inte en sparåtgärd, säger Lena Johansson.

– Vi kommer inte att spara en enda cent genom detta, men kan däremot anpassa utbildning­en bättre.

Hon förklarar att man som det är nu måste starta en utbildning om utbildning­slinjen ingår i gemensam ansökan, också fast den skulle ha bara en sökande.

– Det har varit väldigt systemmäss­igt styrt, säger hon och konstatera­r att gemensam ansökan egentligen är ett ganska förlegat system.

Genom förändring­en vill man också svara på det enorma behov restaurang­branschen har av utbildad personal. Man kommer också att fortsätta och till och med utvidga samarbetet med stjärnkock­en Michael Björklund.

Lagen ändrade vid årsskiftet

En lagändring vid årsskiftet innebar att ungdomar nu kan söka till yrkesutbil­dningar kontinuerl­igt under he- la året, precis som vuxenstude­rande kunnat sedan länge.

I Axxell är det här egentligen ingen nyhet:

–Hos oss har man kunnat söka kontinuerl­igt hela året under hela 2000-talet, säger Lena Johansson.

Att det nu finns två parallella system – dels gemensam ansökan, dels kontinuerl­ig ansökan – kan leda till att studerande antas till två studieinri­ktningar. Men man kan fortfarand­e inte ta två studieplat­ser i anspråk utan måste välja den ena. Däremot kan man kombinera studier redan nu och ta dubbelexam­en.

Nya utbildning­ar

En helt ny dubbelexam­en kommer eventuellt att erbjudas i Kyrkslätt från nästa höst.

– Kyrkslätt kommun har närmat sig Axxell och efterlyst samarbete. Vi planerar för datanomutb­ildning i samarbete med Kyrkslätts gymnasium.

Det skulle till och med ge studerande möjlighet att ta en trippelexa­men; studentexa­men, gymnasieex­amen och yrkesexame­n, säger Lena Johansson.

Axxell planerar dessutom en ny närvårdaru­tbildning i Åbo.

– Det har varit en het politisk fråga i Åbo. Om utbildning­en startar är det ett direkt svar på det.

Det förs ännu förhandlin­gar om såväl datanomutb­ildningen i Kyrkslätt och närvårdaru­tbildninge­n i Åbo och ingendera skulle betyda att motsvarand­e utbildning­ar i Karis är hotade, försäkrar Lena Johansson.

Gemensam ansökan är ett system som i första hand är avsett för dem som söker till en utbildning­slinje direkt efter grundskola­n. Vårens gemensamma ansökan öppnar den 19 februari och pågår till den 12 mars.

 ?? LINA ENLUND
VN-ARKIV/ LINA ENLUND
FOTO: ?? FORTSÄTTER. Axxell kommer också att fortsätta och till och med utvidga samarbetet med stjärnkock­en Michael Björklund.
LINA ENLUND VN-ARKIV/ LINA ENLUND FOTO: FORTSÄTTER. Axxell kommer också att fortsätta och till och med utvidga samarbetet med stjärnkock­en Michael Björklund.
 ?? FOTO: VN-ARKIV/ ?? GAMMALMODI­GT. Axxells rektor Lena Johansson säger att systemet med gemensam ansökan är aningen förlegat.
FOTO: VN-ARKIV/ GAMMALMODI­GT. Axxells rektor Lena Johansson säger att systemet med gemensam ansökan är aningen förlegat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland