Västra Nyland

Hus med kultur öppnar dörren

Christine och Göran Schildts stiftelse flyttar verksamhet­en till sitt Aaltoritad­e hus i Ekenäs, som blir tillgängli­gt också för allmänhete­n. Verksamhet­en på Leros ska skötas av en ny förening.

- TEXT NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Christine och Göran Schildts stiftelse tar snart emot besök i sitt Aaltoritad­e hus i Ekenäs. Thomas Thesleff och Jennifer Dahlbäck (bilden) från stiftelsen säger att huset andas medelhavsk­ultur.

Det sker förändring­ar i Christine och Göran Schildts stiftelse, som jobbar för att främja de kulturella kontaktern­a mellan Finland och det grekiska kulturområ­det och som samtidigt vill lyfta fram arkitekten Alvar Aaltos arv.

I Ekenäs koncentrer­ar stiftelsen nu sin verksamhet till Villa Skeppet, ritat av Aalto 1969-1970 och tidigare Christine och Göran Schildts hem. Huset övergick i stiftelsen­s regi i början av det här året och ska nu genomgå en renovering.

– Huset är egentligen i gott skick, men det är lite slitet, säger stiftelsen­s ordförande Thomas Thesleff och berättar att renovering­en omgärdas av stränga regler eftersom det handlar om en Aaltobyggn­ad.

– Vi siktar på att kunna öppna huset för publiken under säsongen 2020.

Villa Skeppet är inrett så som det var då paret Schildt bodde där. Under den här sommaren har ett mindre antal grupper visats runt i byggnaden och det är också så den öppna verksamhet­en ska se ut i framtiden. Det blir fråga om guidade turer.

– Huset är ganska litet och därför kan grupperna inte vara väldigt stora. Det är viktigt att alla besökare hinner uppleva huset och stämningen i det, säger stiftelsen­s verksamhet­sledare Jennifer Dahlbäck.

– Medelhavet kommer på många sätt fram i den här byggnaden.

Väggarna i huset pryds bland annat av flera målningar av den italienska designern och konstnären Roberto Sambonet, samt av Alvar Aalto.

Göran Schildt och Alvar Aalto var goda vänner och Thomas Thesleff konstatera­r att de båda männens produktion och livsverk möts i Villa Skeppet.

– Huset blir en öppen syntes av Alvar Aaltos arkitektur och det grekiska arvet i vår kultur.

Två byggnader säljs

Göran Schildt värnade om det grekiska kulturområ­det, som han också öste ur för sin egen produktion. Thesleff säger att det grekiska kulturarve­t ligger som grund för den europeiska civilisati­onen och att stiftelsen­s uppgift är att lyfta fram delar i kulturområ­det som är relevanta för bildningen och utbildning­en.

Stiftelsen fungerar i dag i gulmålade Villa Skutan som ligger nära Villa Skeppet. Den byggnaden blir obehövlig för den framtida verksamhet­en och detsamma gäller för Villa Fregatten som ligger strax intill. Båda husen ska därför säljas på sikt.

Stiftelsen som grundades 1987 har byggt upp ett brett kulturutby­te med den grekiska ön Leros och den grekiska kulturvärl­den i allmän- het. Den verksamhet­en tas nu över av den nygrundade föreningen Villa Kolkis vänner.

Föreningen kommer att hålla i trådarna för bland annat essäkurser, skrivarres­or, seminarier, medlemsres­or och den årliga Göran Schildtreg­attan.

Regattan samlade i år 22 båtlag. – Ungefär 100 personer kommer årligen till Leros för att delta i seglingstä­vlingen, säger Mårten Johansson som är den nya föreningen­s ordförande.

Villa Kolkis, som lånat föreningen sitt namn, har varit paret Schildts hem på Leros sedan 1965. Christine Schildt som bor på Villa Kolkis är med i den nya föreningen­s styrelse.

Hela övärlden

Villa Kolkis har utvecklats till en mötesplats för kontaktern­a mellan Finland och Leros.

– Ön är föreningen­s hjärta, men resor och annat program kan också ordnas på andra ställen, säger författare­n och styrelseme­dlemmen Monika Fagerholm som lett flera skrivoch upplevelse­resor till Leros.

Föreningen har även engagerat historiker­na Sture Lindholm och Kaj Sandberg för resor till Grekland.

Tätt samarbete

Thomas Thesleff säger att stiftelsen genom den nya arbetsförd­elningen kommer att ha lättare att fokusera på sitt kärnuppdra­g. Föreningen igen kan på ett aktivt sätt lyfta fram Göran Schildts verksamhet och arv.

– Stiftelsen och föreningen lever i ett symbiotisk­t förhålland­e.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ?? KONST OCH KULTUR. Verksamhet­sledaren Jennifer Dahlbäck säger att Medelhavet känns väldigt närvarande i Villa Skutan. Till höger Thomas Thesleff som är ordförande för Christine och Göran Schildts stiftelse.
KONST OCH KULTUR. Verksamhet­sledaren Jennifer Dahlbäck säger att Medelhavet känns väldigt närvarande i Villa Skutan. Till höger Thomas Thesleff som är ordförande för Christine och Göran Schildts stiftelse.
 ??  ?? VARDAG. Inredninge­n i huset ändras inte. Göran Schildt gick bort 2009.
VARDAG. Inredninge­n i huset ändras inte. Göran Schildt gick bort 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland