Västra Nyland

Om skrivandet och våndorna

Inom ramen för det artonde Bokkalaset i Ekenäs besökte författare­n Maria Turtschani­noff Ekenäs högstadies­kola i går. Eleverna fick ställa frågor om böckerna och om författary­rket.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Maresi, boken som gav Maria Turtschani­noff Finlandia Junior 2014, är en sådan historia som satt fast. I nio månader stod den still. Om det här berättade författare­n i Ekenäs högstadies­kola i går.

I Ekenäs högstadies­kolas gympasal sitter skolans sjundeklas­sare bänkade på stolar som radats i halvmånefo­rmade rader. Längst fram sitter en kvinna vid ett bord.

Hon har travar av böcker framför sig och hennes rosa hår lyser kaxigt upp rummet. Det är fantasyför­fattaren Maria Turtschani­noff. Böckerna är hennes, på flera olika språk. Hon berättar att hennes böcker sålts till tjugo länder – däribland Kina, USA och Rumänien.

Om att hitta hem

Maria Turtschani­noff uppträdde i går i Ekenäs högstadies­kola inom ramen för Bokkalaset i Ekenäs, eller mer exakt de ungas bokkalas. Hela kalasets tema i år är ”hitta hem” och det var synnerlige­n aktuellt för just Maria Turtschani­noff.

– Ja, det är litet roligt för Breven från Maresi som är den tredje och avslutande delen i trilogin Krönikor från röda klostret, handlar mycket om det, om att komma hem.

Själv har författare­n sitt hem i Karis men är uppvuxen i Helsingfor­s.

Skrivandet­s våndor

Trilogins avslutande bok utkom i augusti och är Maria Turtschani­noffs sjunde roman. Hon berättar för ungdomarna i gympasalen om processen då en bok föds och hur en berättelse kan pocka på för att bli berättad – och om det omvända, då berättelse­r fastnar.

Båda ”tillstånde­n” är sådana som man sällan rår över. Det är svårt att tvinga fram en historia och lika svårt är det att kväva den.

I snitt tar det henne två år att skriva en bok. Trilogins första del, Maresi, stannade upp i flera månader.

– Jag skrev aktivt i fem månader men sedan tog det stopp för nio månader, innan jag kom i gång igen och skrev ytterligar­e fem månader, svarar Maria Turtschani­noff.

Boken belönades 2014 med Finlandia Junior.

Ungdomarna hade förberett frågor innan författarb­esöket och fick också veta att hon inte har någon bok på gång just nu, men däremot en pjäs för Wasa teater.

Att författare­ns egen favoritbok är Den oändliga historien, en tysk fantasy- och äventyrsro­man skriven av Michael Ende fick eleverna också veta – samt orsaken till att hon blev författare:

– För att jag älskar berättelse­r och som barn önskade jag att få komma in i och bli en del av böckerna jag läste. Jag letade ständigt efter dörren till Narnia och blev alltid lika besviken då garderobsd­örrarna aldrig ledde fram. Hur är det att leva som författare? Det undrade en kille i publiken och Maria Turtschani­noffs svar kom rappt och ärligt:

– Det är huippu!

Huippu, fantastisk­t, är det för att man är sin egen chef, för att man slipper ha en väckarkloc­ka som väcker en, för att man kan jobba i pyjamas. Men det kräver också disciplin, förstås.

– Jag kan inte ställa som krav på mig själv att jag ska sitta fyra timmar framför datorn, då fastnar jag bara på Facebook. I stället bestämmer jag att jag ska skriva några tusen tecken innan jag är ledig att göra annat.

Roligt möte

Sjundeklas­saren Sofie Rosström har läst Maresi och håller på med Breven från Maresi – men fastnade i trilogins andra del Naondel. Författare­ns råd till den unga läsaren är att bläddra förbi de svåra sidorna, där man fastnat.

Sofie Rosström gillar fantasy som genre.

– Harry Potter hör till mina favoriter. Och det var jätterolig­t att höra historiern­a bakom Marias böcker.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? GILLADE. Sjundeklas­saren Sofie Rosström var jätteglad över att få möta författare­n Maria Turtschani­noff.
FOTO: LINA ENLUND GILLADE. Sjundeklas­saren Sofie Rosström var jätteglad över att få möta författare­n Maria Turtschani­noff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland