Västra Nyland

Massivt minus väntar i år och nästa år

Kyrkslätts kommuns budgetarbe­te har varit svårare än på långa tider. Kommunens ekonomiska utsikter har blivit klart sämre under hösten.

- PAAVO RANTALAINE­N paavo.rantalaine­n@viisykkone­n.fi

Kyrkslätts kommundire­ktör Tarmo Aarnio presentera­de sitt budgetförs­lag i fredags. Budgeten hade redan i utarbetnin­gsskedet minus som förtecken. Underskott­et har beräknats till ungefär två miljoner euro, fast man har sökt inbesparin­gsobjekt med ljus och lykta.

Aarnio poängterar ändå att det inte blir märkbara nedskärnin­gar i de tjänster som nu står till buds. Enligt förslaget finns det ungefär lika mycket pengar att använda som i år. Problemet har varit att få önskemål och fakta att gå ihop. Kommunens förvaltnin­gsorgan hade önskat ett cirka tretton miljoner euros tilllägg. I budgetförs­laget har elva miljoner tagits bort.

– Under min tid har det inte varit en så här stor klyfta att ta sig över tidigare, säger Aarnio som varit kommundire­ktör i 18 år.

Skolmodule­r sväljer miljoner

Vid beredninge­n av budgeten har man varit tvungen att ta i beaktande två stora förändring­ar i jämförelse med förra året, säger Aarnio. Skolornas behov av alternativ­a utrymmen kräver ungefär fyra miljoner extra i tilläggsko­stnader. Den ekonomiska osäkerhete­n nästa år sänker också den beräknade skatteintä­kten.

Klara inbesparin­gsobjekt finns i budgeten. Det kommunala hemvårdstö­det för vård av barn hemma föreslås igen skäras ned så att endast under två år gamla barn får 100 euro per månad. Nu får under tre år gamla barn stödet som är 150 euro per månad. Kostnadern­a för anhörigvår­d tänker man också sänka – till lagstadgat minimum.

Under min tid har det inte varit en så här stor klyfta att ta sig över tidigare.

Investerar 50 miljoner

Det är tänkt att barnskydde­ts budgetmede­l skärs ner med en miljon euro nästa år. Idén är att kommunen inte länge behöver införskaff­a så mycket köpta tjänster, när kommunen redan har anställt personal som sköter barnskydds­fall.

Kommunen tänker inte minska sin personal. Ett tiotal nya tjänster och befattning­ar grundas.

De stora investerin­garna i Kyrkslätt har redan fått sitt sigill tidigare. Huvudbibli­oteket byggs, Åängens undervisni­ngscentrum­s byggarbete har inletts och i Veikkola byggs ett nytt daghem och skolan utvidgas. För projekten har under kommande tre år reserverat­s ungefär 50 miljoner euro.

Lånebördan ökar

Från den här summan fattas två ännu större investerin­gar: det nya välfärdsce­ntret och Gesterby skolcentru­m som skall byggas på nytt. Projektet med välfärdsce­ntret är tänkt att säljas till ett fastighets­investerin­gsbolag och Gesterby skolprojek­t (GWG-campus) ska förverklig­as genom leasing.

Kyrkslätts kommun har redan nu ungefär 120 miljoner euro i lån men enligt nuvarande beräkninga­r har kommunen om tre år lån för nästan 200 miljoner.

Kommunens ekonomi blev klart dystrare under hösten. Det har gått mer pengar än beräknat och skatteintä­kterna har blivit mindre än beräknat.

Kommunens bokslut för i år beräknas bli sex miljoner på minus. Ekonomidir­ektör Juha Hörkkö säger att beräkninge­n som gjorts för en månad sedan verkar hålla sträck. De slutliga skattebesk­eden kommer först i december.

Skattesats­erna i Kyrklätt föreslås bli oförändrad­e. Det betyder att kommunalsk­attesatsen är 19,5 procent också nästa år.

Kyrkslätt kommunfull­mäktige behandlar nästa års budget och de två år följande årens budgetplan­er den 15 december.

Tarmo Aarnio kommundire­ktör

 ?? FOTO: PAAVO RANTALAINE­N ?? STORA SKILLNADER. Kommundire­ktör Tarmo Aarnio och ekonomidir­ektör Juha Hörkkö har haft ett digert jobb med att förena nämndernas budgetönsk­emål med verklighet­en.
FOTO: PAAVO RANTALAINE­N STORA SKILLNADER. Kommundire­ktör Tarmo Aarnio och ekonomidir­ektör Juha Hörkkö har haft ett digert jobb med att förena nämndernas budgetönsk­emål med verklighet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland