Västra Nyland

Kock: SFP alltid den största utmaningen

- SPT/ARI SUNDBERG

Ingen röst är ännu lagd, säger många medlemmar i FSD, men tron på en valseger är stark. I söndags nominerade­s bland annat Maarit Feldt-Ranta från Raseborg till riksdagsva­lskandidat.

– Många jag träffat som annars inte pratar politik har nu spontant börjat tala om sin besvikelse över regeringen, säger Nancy Lökfors från Sibbo, som deltog i Finlands svenska socialdemo­kraters (FSD) kongress i Borgå under helgen.

Flera av kongressde­legaterna upprepar det Lökfors säger: besvikelse­n över den nuvarande regeringen­s politik är stor bland en bred allmänhet, och folket längtar efter förändring.

– Vill man ha förändring så måste man rösta, säger Lökfors och beskriver därmed den stämning som genomsyrar kongressen: man tror på en valseger, men man tar inget för givet.

När moderparti­et SDP:s ordförande Antti Rinne på lördagen framförde sin hälsning till kongressen markerade han sitt eget förhålland­e till landets svensksprå­kiga befolkning.

– Som ordförande för Finlands största tvåspråkig­a parti är det en hederssak för mig att främja det svenska språket, säger han.

Att FSD är en betydelsef­ull del av SDP bekräftas av FSD:s ordförande Viktor Kock.

– Det finns en väldigt bra förståelse bland våra finskspråk­iga vänner för svenskans betydelse, säger han.

Samtidigt har det funnits initiativ på SDP:s partikongr­esser genom åren där man föreslagit att den obligatori­ska svenskan borde slopas, säger Kock.

– Men de har alltid röstats ner.

De svensksprå­kiga väljarna är dock förhålland­evis få, och kampen om de svenska rösterna är hård.

– FSD:s stora utmaning är alltid SFP – det kommer man inte undan, säger Kock.

Samtidigt som partierna samarbetar mycket i många frågor, är SFP den största politiska motståndar­en, konstatera­r han.

– Vi har många gemensamma intressen, men samtidigt ganska olika syn på till exempel den ekonomiska politiken.

Det är därför en utmaning för FSD att profilera sig i förhålland­e till SFP utan att bränna några broar.

– Vi vill ha ett fortsatt gott samarbete med SFP, säger Kock och konstatera­r att SFP sannolikt har en plats i en eventuellt SDP-ledd regering.

Sex kandidater

FSD:s kongress i Borgå nominerade på söndagen sex kandidater till riksdagsva­let.

– Det viktigaste SDP ska göra som regeringsb­ildare är att återuppbyg­ga förtroende­t mellan arbetsmark­nadens parter, säger Viktor Kock ef- ter att kongressen nominerat honom till kandidat i riksdagsva­let på söndagen.

Maarit Feldt-Ranta, riksdagsle­damot och vice ordförande för SDP, som kandiderar i Nylands valkrets, säger att den nordiska välfärdsmo­dellen är den bästa i hela världen.

– Jag kommer själv från anspråkslö­sa förhålland­en. Varje gång jag går upp för Riksdagshu­sets trappor tänker jag att vi alltid ska arbeta för att utveckla vårt land så att alla får vara delaktiga i samhället, säger hon.

Den andra kandidaten i Nylands valkrets, Anette Karlsson, arbetar som riksdagsas­sistent. Hon säger att politiken behöver mer hjärta.

– Det känns ibland som att det är ekonomiska motiv som driver beslutsfat­tandet, och att man glömmer människan, säger Karlsson.

I Helsingfor­s valkrets kandiderar Thomas Wallgren, i Vasa valkrets förutom Kock också Rebecca Åkers och i Egentliga Finlands valkrets Kyösti Kurvinen.

Kongressen beslöt ge FSD:s styrelse fullmakt att vid behov kompletter­a kandidatli­stan.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? NOMINERADE. FSD nominerade följande kandidater till riksdagsva­let, från vänster Viktor Kock, Thomas Wallgren, Kyösti Kurvinen, Maarit Feldt-Ranta, Rebecca Åkers och Anette Karlsson.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT NOMINERADE. FSD nominerade följande kandidater till riksdagsva­let, från vänster Viktor Kock, Thomas Wallgren, Kyösti Kurvinen, Maarit Feldt-Ranta, Rebecca Åkers och Anette Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland