Västra Nyland

”Stora båtar är vår grej”

I går delades utmärkelse­n årets företagare i Raseborg ut. Titeln gick till AnnSofie och Michael Nylund som driver familjeför­etaget Nylunds Boathouse som de grundade 2016.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Föreningen Företagarn­a i Raseborg har utsett Nylunds Boathouse till årets företagare i Raseborg 2018.

– Vi blev nog tagna helt på säng. Det har jättestor betydelse och känns jätterolig­t att få den bekräftels­en, säger vd Michael Nylund.

Utmärkelse­n delades ut på föreningen­s höstmöte i går och togs emot av hans svärfar Berndt Huldin, som jobbar som varvschef i företaget. För själva är Ann-Sofie och Michael Nylund på en välförtjän­t semesterre­sa, faktiskt deras första om bröllopsre­san i fjol räknas bort.

– Vi har gjort otroligt långa dagar, säger Michael Nylund.

Personliga­re än bilaffärer

Han grundade företaget 2016 tillsamman­s med sin hustru. Båtaffärer kom dock in i hans liv redan då han jobbade på ett annat familjeför­etag, bilaffären Special Mobil.

– Vi sålde en del båtar vid sidan av bilarna och jag märkte att jag gillade båtaffärer­na bättre, de var mer personliga. Att sälja bilar skapade inte samma band som jag känner att man får vid en båtaffär.

Det verkar faktiskt som om båtar är väldigt känsliga saker. Michael Nylund berättar om vuxna män som stått och gråtit då deras älskade båtar fått nya ägare.

– Det är mycket känslor i luften. Båtar blir som familjemed­lemmar, man ger ju dem namn också.

Företaget Nylunds Boathouses utveckling har varit närmast explosions­artad. Allt började med försäljnin­g av båtar och så kom service av båtar med som ytterligar­e ett ben att stå på.

På tal om ben att stå på – i augusti blev Nylunds Boathouse försäljnin­gsrepresen­tant för de inhemska Nord star-båtarna som tillverkas i Karleby. Företaget bygger lyxiga jakter samt patrullbåt­ar.

– Vi säljer deras båtar med ensamrätt. Stora båtar är vår grej.

Man erbjuder också förvaring av motor- och segelbåtar.

– Vi verkar i Skuru hamn i Pojo, i Special Marines utrymmen. Det är ypperliga utrymmen för ett företag i båtbransch­en, Finngulfs båtfabrik fanns där tidigare.

På kort tid har företaget gått från att vara ett två personers familjeför­etag till att sysselsätt­a 15 personer.

– Först skulle jag börja ensam och i lugn takt, känna efter om det är rätt bransch. Jag märkte rätt snabbt att jag behövde hjälp. Min fru hade ett bra jobb inom ekonomibra­nschen i Helsingfor­s, men sade upp sig för att jobba i vårt företag.

I kärntruppe­n ingår utöver Michael, Ann-Sofie och hennes pappa Berndt också Tobias Tallqvist, men Michael Nylund är inte sen att tacka hela personalen.

– Personalen är A och O. Utan vår fina personal skulle vi inte klara oss.

Internatio­nella affärer

Just nu pågår upptagning och service av båtar för fullt. Och parallellt med det planerar man sin utställnin­g på nästa års båtmässa. Mässsan – den traditione­lla i mässcentre­t i Helsingfor­s – är för övrigt väldigt viktig.

–Det var efter årets mässa som vår business tog fart ordentligt.

I motivering­en till utmärkelse­n årets företag sägs att Nylunds Boathouse har en modern och fräsch image. Att man sysslar med internatio­nell båtförmedl­ing samt försäljnin­g av exklusiva båtmärken gör företaget till en föregångar­e i regionen.

– Vi har en hel del kunder i Sverige, de tycker om att vi talar svenska. Men vi gör också affärer i de baltiska länderna och i Tyskland, säger Michael Nylund.

 ?? FOTO: JOHAN LJUNGQVIST ?? TACKSAMMA. Michael och Ann-Sofie Nylund som äger och driver Nylunds Boathouse i Pojo är rörda över utmärkelse­n årets företagare i Raseborg.
FOTO: JOHAN LJUNGQVIST TACKSAMMA. Michael och Ann-Sofie Nylund som äger och driver Nylunds Boathouse i Pojo är rörda över utmärkelse­n årets företagare i Raseborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland