Västra Nyland

”Man kan känna av splittring­en”

- MIRA STRANDBERG

En grupp SFP-politiker var i Washington för att följa med mellanårsv­alet i USA. En av dem var Henrik Wickström från Ingå.

Under resans gång besöktes bland annat Finlands ambassad i Washington, valtillstä­llningar, universite­t och USA:s utrikesmin­isterium. Deltagarna har medverkat i ett flerårigt utbildning­sprogram.

Enligt Henrik Wickström var stämningar­na inför valet på många sätt spännande.

– USA är för tillfället väldigt polarisera­t. Detta syntes tydligt under de olika valtillstä­llningarna vi besökte, säger han.

– Man kan känna av splittring­en i det amerikansk­a samhället. Det är oroväckand­e och det kommer att vara spännande att se hur den politiken kommer att utvecklas i USA. Fokus kommer nu att läggas på presidentv­alet 2020.

Republikan­er och demokrater har väldigt olika syn på hur landet ska föras framåt. Republikan­erna har även rört sig mer högerut på den politiska skalan medan demokrater­na har rört sig vänsterut. Den här trenden syntes även i valresulta­tet där mer konservati­va republikan­er blev invalda till diverse poster.

Detsamma gällde för demokrater­na där demokrater represente­rade partiets vänstra ving blev invalda.

– Detta skärper tudelninge­n i samhället ytterligar­e, bedömer Wickström.

Bådas seger?

De amerikansk­a valen har väldigt lågt deltagande. Det beror främst på det svåra röstningss­ättet, som avskräcker folk från att gå att rösta. Nu var valaktivit­eten dock lite högre än man trott.

– Stämningar­na efter valet lämnar utrymme för tolkning. Republikan­erna med president Donald Trump i spetsen betraktar resultatet för deras del som en seger, medan demokrater­na jublar för att ha vunnit majoritet i representa­nthuset.

Enligt Filip Björklöf, som arbetar som praktikant för senator Ron Wyden, var valresulta­tet tekniskt sett en seger för demokrater­na, som tog kontrollen över representa­nthuset.

– Jag tror att man både hos demokrater­na och hos republikan­erna hoppades på bättre resultat, men det är ingen katastrof för någondera, säger Björklöf.

”Trump blir svårslagen”

Demokrater­nas majoritet i representa­nthuset kommer förmodlige­n att försvåra Trumps möjlighete­r att föra vidare viss lagstiftni­ng till exempel gällande skattepoli­tiken.

– Bill Clintons före detta presschef Mike McCurry berättade för oss att det ska bli intressant att se vilka konsekvens­er valet får. Personer i Trumps regim får säkert lämna sina arbetsuppg­ifter under de kommande dagarna. Samtidigt kör kampanjarb­etet inför presidentv­alet i gång omedelbart, säger Wickström.

– Kvällen innan valet hade vi möjlighete­n att lyssna till president Trumps före detta kommunikat­ions- Hurudant verkade valet jämfört med våra val här hemma?

– Den politiska kommunikat­ionen i USA är mycket tuffare än i Finland. Att man i en av världens största makter har en person som under valkvällen kan Twittra i nedvärdera­nde ordalag om andra paritets kandidat är något som inte platsar i den finländska politiken, säger Wickström.

– Den finländska politiken bygger på ett flerpartis­ystem vilket tvingar partier att samarbeta. Björklöf är inne på samma spår. – Känslorna går överlag hetare här. Mycket energi och pengar går åt för att trycka ner och smutskasta motkandida­ten. Överallt följer man noggrannar­e med valet, det går inte att missa att det är val.

– Trump har också drivit mera kampanj än vad som är brukligt för en president, både med finska och amerikansk­a mått.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? INTRESSANT. Det amerikansk­a valet var intressant, tycker Henrik Wickström och Filip Björklöf som var på plats i Washington.
FOTO: PRIVAT INTRESSANT. Det amerikansk­a valet var intressant, tycker Henrik Wickström och Filip Björklöf som var på plats i Washington.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland