Västra Nyland

Det måste inte finnas hopp, men det hör kanske litet till att det skall finnas.

- Anders Pyy TEXT THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

vi vill inte öka på den bördan, säger Ville Rissanen.

– Vi får se hur allt utvecklar sig, nu märkte vi med cykelbanan att det var ganska blött på sina ställen och fick tänka om litet. Men det mesta brukar lösa sig, säger Matti Peltonen, den verkliga eldsjälen i Påminne-sammanhang.

Än så länge är man alltså i ett inledande skede, men i söndags var redan flera cyklister på plats och prövade på downhill. En av dem var Tuukka Pakkala, numera Helsingfor­sbo, men uppvuxen i Fiskars.

– Det här var roligt, det var andra gången jag prövade och det är spännande. Jag skulle inte säga att det här är farligt, men man skall veta vad man gör och behärska sin cykel, sade Pakkala.

Pakkala har under sommaren cyklat regelbunde­t i Fiskars på stigarna där. Men också downhill tilltalar.

– Samtidigt är det två helt olika grenar, och det sätter också olika krav på cykeln. I praktiken måste man ha skilda cyklar, sade Pakkala.

En nyhet till

Downhill-satsningen är inte heller den enda nyheten på Påminne. Ännu färskare – och ännu mera i pilotske- det – är satsningen på mountain cart.

– Det är låga trehjuling­ar som man åker ner på och också här är tanken att vi skall ha något mera att bjuda på, säger Ville Rissanen.

Jämfört med cyklingen ställer mountain cart mindre krav på användaren. Man kommer att ha en uthyrning av trehjuling­arna med tillhörand­e skyddsutru­stning.

– Det här är något som alla skall kunna göra och trehjuling­arna är specialgjo­rda för dylikt med speciella fästen för hissar. Just nu har vi två mountain carts, men det behövs förstås flera. I nuläget skulle jag uppskatta att vi talar om ett tiotal, säger Rissanen.

Bra vinter bakom

Än så länge testar man i liten skala och i vår skall man dra upp en bana för mountain cart också. Före det skall dock årets vinter genomföras.

– Den förra säsongen var bra, men det handlar ju så mycket om de yttre förhålland­ena. Blir det en riktigt dålig vinter så finns det inte så mycket att göra, säger Rissanen.

Det är en orsak till att man satsar på annan verksamhet förutom det som sker under vintern. Men också där har man investerat – den senaste nyheten där var barnskidli­ften som togs i bruk förra säsongen.

– Den var bra. Nu har vi faktiskt inget större projekt för årets slalomsäso­ng, utan fortsätter där vi blev i våras, säger Ville Rissanen.

 ??  ??
 ??  ?? VIDGADE VYER. Nu finns det också möjlighet att ta sig nedför Påminnebac­ken med cykel.ROLIGT. Tuukka Pakkala prövade på downhill.NYTT. Ville Rissanen i bakgrunden förevisar en ny mountain cart.
VIDGADE VYER. Nu finns det också möjlighet att ta sig nedför Påminnebac­ken med cykel.ROLIGT. Tuukka Pakkala prövade på downhill.NYTT. Ville Rissanen i bakgrunden förevisar en ny mountain cart.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland