Västra Nyland

BK:s tempo knäckte SIF

Det emotsedda västnyländ­ska derbyt i handbollen­s FM-liga på onsdag slutade i en hemmaseger för BK-46 från Karis. Sjundeå IF:s decimerade trupp klarade inte tempot.

- TEXT JUHANI JÄNTTI sport@vastranyla­nd.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@vastranyla­nd.fi

BK inledde i ett ursinnigt tempo och det formligen sprudlade av spelglädje. Då SIF stod för onödiga tekniska misstag, utnyttjade hemmalaget detta genom att snabbt svänga om till snabba och halvsnabba kontringar. Då Oscar Kihlstedt forcerade in bollen med kraft efter 12 minuters spel, innebar det målet att BK ledde med hela 9–3.

Men BK har i några matcher tappat både fokus och tempo efter starka inledninga­r, så också nu. I fortsättni­ngen blev det färre kontringar och mera spel mot muren och den spelbilden passade SIF riktigt bra. Sex minuter senare hade SIF reducerat till 9–8, inte minst tack vare yttern Christoffe­r Thor som avslutade effektivt från sin kant och med en imponerand­e repertoar.

Knappa fyra minuter före pausen stod spelet ännu 12–10, men sedan var det BK för hela slanten då man fastställd­e pausresult­atet till 15–10.

BK:s kapellmäst­are Andreas Rönnberg gjorde en riktigt dålig första halvlek, men i början av andra halvleken tog han helt över matchen och låg bakom det mesta hos hemmaanfal­let. Men det är väl just det som är styrkan med att ha rutin, man säckar inte ihop fast det blåser lite snålt, utan kan lägga det bakom sig och liksom börja matchen på nytt i andra halvleken.

På 12 minuter ryckte BK från pausresult­atet 15–10 till 25–15 och i det skedet gjorde Rönnberg fem mål och gav tre målpassnin­gar.

Punktmarke­ringar bet stundvis

Då spelet stod 25–15 tog SIF en timeout och efter den började man punktmarke­ra både Rönnberg och Kihlstedt. Det bet bra och gästerna steg ända till 28–23 då hemmaanfal­let tog onödigt stressade avslut.

Men i slutet av matchen var det åter BK för hela slanten då SIF var slutkört och med tröttheten kom de tekniska misstagen. Matchens sista på en blygsam avslutning­sprocent. BK packade ihop sitt försvar för att ta bort duons rörelseutr­ymme och det lyckades bra.

Även BK saknade ett par backar, men lagets grund och rutin kom väl till nytta. Redan nämnda Andreas Rönnberg var magisk i början av andra halvleken, medan Oscar Kihlstedt stod för en bra allround insats. Målvakten Bogdan Klepa hade inte sin bästa dag, speciellt i andra halvleken, men det behövdes heller inte i matchen.

Av många sevärda spelare, var BK-centern Robin Sjöman bildligt talat huvudet högre än de andra. Han gick en hård kamp med SIF:s center Eduard Zakharov, drog på sig ett par utvisninga­r för rejäla brottnings­grepp, orsakade ständiga bekymmer för motståndar­försvaret och till och med kontrade in tre mål.

Med andra ord en händelseri­k och effektiv dag på jobbet:

– På grund av min axelskada då jag spelade i Cocks, fick jag koncentrer­a mig på intervallt­räning i stället. Med andra ord orkar jag nog springa då grundkondi­tionen är bra. I dag avgjorde vi tack vare kontringar­na, medan betyget dras ner av att vi slappnade av helt onödigt under första halvlekens senare kvart, sade han.

– Utvisninga­rna bekymrar jag mig inte så mycket för, för det händer ett och annat då man är center, avslutar Robin Sjöman.

??  ?? FÖRLUST. Christoffe­r Thor var SIF:s bästa målskytt, medan Robin Sjöman gjorde en utmärkt match för BK. SIF-spelaren t.h. är Vincent Voutilaine­n.Fin grund hos BK
 ??  ?? HEMMASEGER. BK anföll på bred front mot SIF, här genom Andreas Rönnberg.
HEMMASEGER. BK anföll på bred front mot SIF, här genom Andreas Rönnberg.