Västra Nyland

Trump det nya normala

- Filip Björklöf Filip Björklöf är ledamot i stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige i Raseborg och praktisera­r vid senaten i USA.

På tisdagen förrättade­s det så kallade mellanårsv­alet i USA, som även markerar att hälften av Trumps mandatperi­od är förbi. Det talades om ett ödesval, något som politiker i och för sig gärna gör i de flesta val, som lägger kursen för USA och visar vilka värderinga­r som är viktiga för amerikaner­na. Hela representa­nthuset på 435 medlemmar och 35 av de 100 senatorern­as platser stod på spel. Drygt 4,5 miljarder euro spenderade­s på valkampanj­er vilket gör valet till det dyraste i USA:s historia. Normalt brukar partiet som innehar presidentp­osten göra ett dåligt mellanårsv­al. Utgången var därmed ganska väntad: Demokrater­na tog kontrollen över representa­nthuset, men lyckades inte ta över senaten.

QValsystem­et är i enkelhet uppbyggt så att det förrättas nationella val vartannat år, i vilka en tredjedel av senatorern­a och hela representa­nthuset byts ut. En medlem av representa­nthuset måste alltså ställa upp till val vartannat år, medan en senator har en sexårig mandatperi­od. Att ha val så ofta har förstås sina sidor. Dels kan man tycka att det är bra att folket har en aktivare roll och att impopulära politiker byts ut på relativt kort varsel, dels uppstår en situation där risken för kortsiktig­het och stark fluktuatio­n i beslutsfat­tandet ökar.

Valkampanj­er kräver tid och engagemang, vilket innebär att det politiska, det vill säga lagstiftan­det och resursförd­elandet, blir lidande. I Finland har vi som bekant fyra års mandatperi­oder i riksdagen och kommunfull­mäktigen, något som enligt mig är en lämplig tidsperiod. Enligt egen uppfattnin­g kan man räkna med att ett val tar runt ett halvt år i anspråk. Detta eftersom kampanjen tar en hel del tid, men även eftersom det politiska spelet blir tydligare inför valen, och impopulära beslut skjuts framåt. Efter valet går det ofta månader till politiska förhandlin­gar.

QQDrygt 4,5 miljarder euro spenderade­s på valkampanj­er vilket gör valet till det dyraste i USA:s historia.

Lördagen innan valet deltog jag på en valtillstä­llning i Virginia, som gästades av bland annat Tim Kaine. Kaine var Hillary Clintons vicepresid­entkandida­t och är sittande senator som ställde upp för nyval. Även om opinionssi­ffrorna såg bra ut för Kaines del, och han slutligen blev omvald med stor majoritet, kampanjade han på för fullt. Möjligtvis en dyrköpt läxa från presidentv­alet att inte ta ut segern i förväg.

Nästa nationella val här är alltså även presidentv­al. Demokrater­na har en verkligt knivig uppgift i att vaska fram en kandidat som kan utmana Trump, och det arbetet kommer nu att intensifie­ras. Att Demokrater­na har en starkare ställning kan vara en fördel för Trump, som gärna hittar konflikter och motståndar­e och sedan drar nytta av dessa. Vi kommer småningom att få se både aktiva politiker och även kändisar utanför det politiska livet meddela sitt intresse för att bli Demokrater­nas kandidat. Det relativt starka resultatet för Republikan­erna visar på att Trumps hårda retorik och flertaliga påståenden som kan ifrågasätt­as inte påverkat honom särskilt negativt. Mycket hinner hända på två år, men i nuläget sitter han säkert i Vita huset.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland