Västra Nyland

Säkerhet alltid i fokus

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Karisbon Mats Fagerström, 54 år, är årets säkerhetsc­hef i Finland. Han jobbar på energibola­get Helen i Helsingfor­s alltsedan 2006. Då den stora säkerhetsg­alan, Finnish security awards 2018, hölls nyligen var det inte bara Helens säkerhetsc­hef som fick pris.

– Också bolaget fick pris, det utsågs till årets säkra organisati­on, säger Mats Fagerström stolt.

Säkerhetsg­alan är en pampig tillställn­ing, säger han.

– I stora världen finns ju Oscars- och Emmygalorn­a. Finnish security awards är som säkerhetsb­ranschens Emmygala.

Det är Turvallisu­us & Riskienhal­linta-lehti och dess portal, litet av en paraplyorg­anisation för säkerhetsb­ranschen i Finland, som arrangerar galan.

Mats Fagerström­s yrkesbana startade i det militära, närmare bestämt som utbildare i Dragsvik. Där jobbade han 17 år som utbildare, men också många år utomlands ryms i hans curriculum vitae: 1997–98 i Ungern, 1999–2000 i Bosnien Hertzegovi­na, 2000 i Holland, 2000–2001 i Kosovo och 2003–2006 som säkerhetsk­oordinator för Wärtsilä i Irak. Varvat med uppdrag i New York under åren …

Hans utbildning­slista är lika lång om inte längre.

Men hur definierar en säkerhetsc­hef säkerhet?

– Säkerhet är en känsla, antingen finns den eller så finns den inte. Det handlar mycket om riskbedömn­ing och det är något alla gör hela tiden egentligen.

Dina bästa säkerhetst­ips?

– Tänk två gånger i situatione­r som kan leda till en konflikt, gå hellre undan än in i situatione­n. Och utveckla din självbevar­elsedrift genom att använda reflexväst då du rör dig ute i mörkret.

Mats Fagerström är pappa till tre barn som är 23, 20 och 12 är gamla. Äldsta barnet Ian går i pappas fotspår:

– Han utbildade sig först till elinstalla­tör men har nu vidareutbi­ldat sig och jobbar som väktare. Det känns bra, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland