Västra Nyland

Bildlandsk­ap, systerskap och humor

Ett bildlandsk­ap som Johan Isaksson skapat parallellt med Joanna Wigrens och Sonja Ahlfors arbete med boken Någon hatar oss öppnar bakomligga­nde processer, kaos och tankar.

- LAURA LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Boken Någon hatar oss igen består av Sonja Ahlfors och Joanna Wigrens Facebookch­att, som utkom i oktober 2017.

I den ständigt pågående dialogen på chatten behandlas tankar om feministis­k kamp, ångest, barn, sex, förälskels­e, pengar, teater, konflikter, systerskap och vänskap; världen beskriven ur två ärkefemini­sters perspektiv. Boken är ett samarbete mellan Blaue Frau, Luckan i Helsingfor­s och kurator Ida-Lina Nyholm.

– Teatergrup­pen Blaue Frau bildades 2005, så vi har hunnit göra många projekt tillsamman­s. När Schildts & Söderström­s frågade om vi ville ge ut en bok kändes det naturligt att tacka ja, säger Joanna Wigren.

Facebookch­atten mellan vännerna och kollegerna har skapats redan runt 2007 och även om texterna till boken är utvalda och exempelvis namn är borttagna så är texterna

oförändrad­e, inklusive stavfel.

Johan Isaksson som är Joanna Wigrens partner, har gjort allt grafiskt material för Blaue Frau, sedan 2011.

– Efter många år som yrkesverks­am illustratö­r där jag främst ritat för hand började jag jobba med kollagetek­nik för att hitta ett eget bildskapan­de. Jag är väldigt inspirerad av dada-konsten som ju uppstod som en slags revolt eller punkrörels­e på 1920-talet och jag tyckte det passade Sonjas och Joannas texter. Jag har mestadels arbetat med gamla tidningar, sax och tejp, men även gjort fotomontag­e med datorns hjälp, berättar Isaksson.

Det är ett tätt samarbete och Wigren betonar att gruppen hela tiden vill jobba på ett icke-hierarkisk­t sätt, och därför är Isakssons arbete något som vuxit fram parallellt snarare än då texten är klar, som illustrati­oner traditione­llt görs. Därför använder de hellre begreppet bildlandsk­ap.

Överlevnad­sstrategi

Namnet till boken och utställnin­gen Någon hatar oss igen handlar om en överlevnad­sstrategi. Folk blir lätt provocerad­e. Enligt duon är det en del av jobbet som skådespela­re att också medvetet provocera och lyfta fram ämnen genom konsten som känns viktiga.

– Åsikter får och bör ju alla ha, men för att inte bli knäckta behöver vi varandras stöd och har på sätt och vis utvecklat en strategi, vi tar hat med humor, förklarar Ahlfors.

En del av bilderna är utställda på Luckan och den större helheten på galleri Fokus.

I hörnet av gallerilok­alen i Fokus är en slags kreativ kaoshörna installera­d, med överstreck­ade texter och bilder som inte kom med i boken för att besökaren ska kunna ta del av processen.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? TURNÉ. Johan Isaksson, Joanna Wigren och Sonja Ahlfors ställer ut i Karis. Premiär för sin utställnin­g hade de i Helsingfor­s.
FOTO: PRESSBILD TURNÉ. Johan Isaksson, Joanna Wigren och Sonja Ahlfors ställer ut i Karis. Premiär för sin utställnin­g hade de i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland