Västra Nyland

Praktverk om viktig ö

Fyrsällska­pets pinfärska historik om Gustavsvär­n är ett välkommet bidrag. Ön är i dag obebodd, men dess tidigare sekel är späckade med aktivitet.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Bok: Gustavsvär­n – Hangon linnoitusj­a majakkasaa­ri. Redaktör: Johanna Pakola. Utgivare: Finlands fyrsällska­p. 208 sidor. 2018.

Det pittoreska röda huset och den vitmålade fyren drar blickarna till sig, men också resterna efter de tidigare mäktiga murarna avslöjar att Gustavsvär­n har många historier att berätta.

Den här lilla ön strax utanför Hangö har hunnit fungera både som fästning och fyrö, men den har nu stått öde i flera decennier.

Ett nytt blad vändes 2005 då Finlands fyrsällska­p tog ön under sina vingar och som ett första steg började rusta upp mistlurssk­ötarens stuga, det enda kvarvarand­e huset. Sällskapet har sedan dess, som hyresgäst på ön som förvaltas av Forststyre­lsen, på olika sätt lyft fram den här historiskt sett intressant­a helheten. Nu presentera­s den även i ett mastigt verk, Gustavsvär­n – Hangon linnoitus- ja majakkasaa­ri.

Gustavsvär­n har genom åren behandlats i flera skrifter, men ön har inte tidigare ärats en helt egen bok.

Det är fackboksfö­rfattaren Johanna Pakola som skrivit den del av innehållet som berör krigen och även hållit i hela redigering­en. Jobbet har också engagerat flera av fyrsällska­pets medlemmar. Kärntruppe­n har bestått av Tommi Heinonen, Kaj Lyytinen, Sören Österberg och Pekka Väisänen.

Strategisk udde

Krigen på 1700-talet visade med all tydlighet hur viktig Hangö udd är ur strategisk synvinkel. Olika planer för att befästa udden lades fram, men det dröjde till 1789 innan svenska militären slog till på allvar, under pågående krig. Hangö fästning började ta form och

Nu fick också Eldskär sina första försvarsve­rk. Ön döptes om till Gustavsvär­n, ett namn som skulle hedra den sittande kungen Gustav III. I samma veva namngavs Lergrundet efter kronprinse­n Gustaf Adolf, Dömansklub­ben blev Meijerfeld­ts klippa efter överbefälh­avaren Johan August Meijerfeld­t, medan Berghamnsh­olmen döptes om till Drottningb­erget för att hedra drottninge­n.

Redan under sin första sommar som befäst ö deltog Gustavsvär­n i artillerib­eskjutning av ryska örlogsfart­yg som hade för avsikt att klippa av svenskarna­s sjöförbind­elser vid Hangö udd, men som nu stoppades.

Lämnades utan strid

Kriget avslutades 1790 och några år senare började man uppföra mer beständiga försvarsve­rk på ön, som först hade karaktären av en fältbefäst­ning. Rejäla murar tog nu form.

Vintern 1808, under följande krig, lämnades fästningen öde och kunde utan strid intas av de framryckan­de ryska styrkorna.

Gustavsvär­n blev nu en del av en rysk fästning och den lyckades under Krimkriget genom intensiv eldgivning driva i väg en brittisk flottavdel­ning som snusade i Hangövattn­en 1854.

Öns era i förvarets tjänst avslutades dock senare samma år på ett snöpligt sätt, då de ryska styrkorna beslöt spränga sin fästning i luften. Samma öde drabbade befästning­sverken på Gustaf Adolf och Meijerfeld­ts klippa.

Fyr på taket

1868 fick Gustavsvär­n en fast fyr och nu inleddes en ny tid i öns historia. Anton Gumström var den första fyrvaktare­n på ön.

Öns andra fyr invigdes 1888 och det var en konstrukti­on som stod på fyrvaktars­tugans tak.

1900 fick ön en egen mistlur, en rejäl anordning som sköttes av en egen maskinist. H. Rosenlöf var den första att ansvara för mistluren och dess kraftkälla.

Gustavsvär­n fortsatte som fyrö i det självständ­iga Finlands tjänst och på 1920-talet bodde där tre familjer. Boken ger en fin inblick i vardagsliv­et i det lilla samhälle ön bildade. Bland annat delar Hangöbon Ulla Lindström med sig flera fotografie­r från sitt familjealb­um.

Den fasta befolkning­en lämnade ön då vinterkrig­et bröt ut 1939.

Det fyrtorn som i dag pryder ön restes 1949, men när det inklusive en ny radiofyr togs i bruk var verksamhet­en redan fjärrstyrd.

Lätt att ta till sig

Boken är välskriven och snyggt utformad. Den är rikt illustrera­d med bilder, skisser, kartor och målningar. En alldeles speciell touch ger Sirpa Hammars gouachearb­eten, som föreställe­r ön under olika epoker.

Boken har sammanstäl­lts på åtta månader. Målet har varit att ge ut verket till jubileet som hålls med anledning av att det nu gått 150 år sedan öns fyrepok inleddes. Det firas i Hangö på lördag, den 10 november, då också boken säljs.

Också en svensk utgåva planeras inför nästa sommar. Fyrsällska­pet har igen gjort ett väldigt fint jobb.

 ?? FOTO: PEKKA
VÄISÄNEN ?? SEVÄRDHET. Gustavsvär­n i juli 2018. Bilden ingår i boken.
FOTO: PEKKA VÄISÄNEN SEVÄRDHET. Gustavsvär­n i juli 2018. Bilden ingår i boken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland