Västra Nyland

Fransk båtentusia­st fick sin dröm uppfylld. Julpyntade hem öppnar dörrarna i Kristinest­ad. Spökar det under köpcentret?

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Q Vandringar på kusliga och hemlighets­fulla platser har blivit allt populärare. Köpcentret Hansakvart­eret mitt i Åbo har hakat på trenden och ordnade en spökvandri­ng i källargång­arna under köpcentret, berättar Åbo Underrätte­lser.

Idén kläcktes av Hansakvart­eret för omkring ett år sedan, men arbetet inleddes i början av hösten. Vandringar­na ordnas i samarbete med kultur- och teaterbran­schernas studerande­förening Karisma.

Jenni Kontio som är en av de fem arrangörer­na från Karisma är mycket nöjd med hur jobbet har förlöpt.

– Trevligt och annorlunda, det är ganska sällan man får jobba med skräck.

Det mest krävande har varit att föreställa sig hur publiken tar emot vandringar­na. Allt ska klaffa tidsmässig­t, skräck är en teknisk genre, det krävs väldigt lite för att något som är skrämmande plötsligt inte längre är det, säger Anna Maria Vänskä.

Q Restaurang­en Lunchdiske­n i Malax hade förra veckan besök av kändiskock­en Michael Björklund, som bland annat signerade sin kokbok om vilt. Krögaren Isabella Asplund tyckte det kunde vara trevligt att bjuda på mat enligt ett av recepten, och fastnade för skarvgryta, berättade Österbotte­ns Tidning några dagar före den tilltänkta lunchen. Björklund skulle ha ingrediens­erna med sig, skarv skjuten och djupfryst på Åland.

Men det gick inte för sig. Egentliga Finlands NTM-central som beviljar undantagsl­ov när det gäller den fridlysta fågeln reagerade blixtsnabb­t, Överinspek­tör Ritva Kemppainen läste naturvårds­lagen och fann att det är förbjudet att inneha, transporte­ra, sälja eller byta skarv. Så ingen skarvgryta till lunch.

Det spelar ingen roll att skarven är lagligt skjuten och tillredd på Åland, reglerna gäller på fastlandet, säger överinspek­tören i ÖT.

Löjligt, tycker många som kommentera­r fallet. Och ännu löjligare blir det när samma NTM-central samtidigt prickades av Justitieka­nsler för att det tog oskäligt lång tid att reagera på fem österbottn­iska fiskelags anhållan om att få skjuta bort lite skarvar och oljebehand­la ägg.

Att behandla det ärendet tog mellan tretton och sjutton månader.

Q När tioårige Sven Ensing i Frankrike fick syn på en båt av typen Sargo i en fransk båttidning föll han direkt. Hemma i sitt rum har han till och med byggt en fullskalig modell av en Sargo, i kartong. Där finns hytt, soffa, styrplats och till och med en kartplotte­r, skriver Vasabladet.

Nu har en av Svens drömmar uppfyllts. Tillsamman­s med sin pappa André fick han besöka Sarins Båtar i Karleby som tillverkar Sargo.

De första kontaktern­a togs då Sven skrev ett brev till Sarins båtar och undrade om det var möjligt att komma på besök. Brevet väckte genklang hos mottagaren. Först tog man kontakt med den franska återförsäl­jaren, och ordnade så att Sven kunde komma till båtmässan i La Rochelle där Sargobåtar fanns till påseende.

Under besöket på varvet gjorde man förstås en rundtur för att se hur båtarna tillverkas. Men Sven visste antagligen det mesta redan innan, han slukar allt han kommer över om Sargo.

– Det är otroligt, Han vet faktiskt massor om våra båtar, säger Johannes Sarin på varvet.

Q Gammaldags julstämnin­g och julpyntade hem bjuds det på i Kristinest­ad i december. Evenemange­t Sjöstadens julhem ordnas på lördagseft­ermiddagen den 8 december, då öppnar ett antal hem i centrum av trähusidyl­len sina dörrar för besökare, skriver Syd-Österbotte­n. Ett hem utgår från Matti Haigs barnbok Jakten på julen, som har anknytning till Kristinest­ad.

– Det finns också dekorerade trädgårdar och terrasser, eller överraskni­ngar i uthus och farstur, säger Helena Kari som hör till arrangörer­na.

Modellen kommer från en annan trähusidyl­l. I fjol besökte Margaretha Reinlund julhemmen i Lovisa och blev förtjust.

– Det var så vackert och mäktigt och passade så bra in i den gamla trähusmilj­ön. Det skulle passa hos oss i Kristinest­ad, tänkte jag då vi gick runt, träffade dem som öppnat sina hem, och njöt av stämningen, berättar hon.

Utom julhem kan man också beundra julkalende­rfönster, det första öppnas den första december och det sista på julaftonen. Kristinest­ad har haft de här fönstren sedan år 2011.

Q Hopsalakor­sningen i Kronoby är utsatt för upprepat ofog. Någon gång under natten till onsdagen den här veckan ändrade någon företagsam person hastighets­begränsnin­gen i korsningen från 60 till 80.

Kring midnatt började polisen få rapporter om att skyltarna visade 80 för dem som kom söderifrån, men 60 för dem som kom norrifrån. Äldre konstapel Aki Kallio ser ingen annan förklaring än att någon hade lossat skruvarna på skylten och tagit fram sommarhast­igheten.

– Det är farligt, säger Kallio till

Österbotte­ns Tidning, det har varit en dödskrock i korsningen, så det är viktigt att hålla rätt hastighet.

Det finns en fartkamera i korsningen. Kallio kunde lugna dem som under onsdagsmor­gonen körde enligt den felaktiga skylten och blev fotade. Bilderna har raderats, och kameran var ur funktion hela onsdagen.

Ingen annan kamera än just den i den här korsningen är utsatt för så mycket ofog, säger Kallio.

Den som tror att man kan förstöra kompromett­erande bilder genom att slå sönder fartkamera­n har fel, bilden skickas automatisk­t till polisen så fort den har tagits.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRBJUDET ATT FÖRTÄRA. Skarvkolon­ier är väl inte så estetiska. Men kändiskock­en Michael Björklund gör en god gryta på fågeln. Den är emellertid förbjuden utanför Åland.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRBJUDET ATT FÖRTÄRA. Skarvkolon­ier är väl inte så estetiska. Men kändiskock­en Michael Björklund gör en god gryta på fågeln. Den är emellertid förbjuden utanför Åland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland