Västra Nyland

Västra Nyland 5–17 november 1968

-

FARLED. När de nya broarna över Pojoviken är färdiga kan större fartyg än för närvarande tas in till Skuru hamn. Då blir det också möjligt att hålla hamnen öppen åtminstone under milda vintrar. En 22 meters broöppning tillåter nämligen isbrytare i Karhu-klassen att passera.

– Muddringsa­rbeten måste utföras i närheten av Ekenäs-broarna, men det är småsaker, säger hamnkapten Holger Tallberg i Skuru.

– Farleden upp till Skuru är i övrigt djup och fin. Vi har ordnat en egen fyrlinje in till hamnen och det gör det lättare för fartygen att ta sig in till eller ut från hamnen under den mörka tiden av dygnet.

GYMNASTIK. Jazzgymnas­tik för hemmafruar är ett nytt initiativ i Hangö. Magister Stina Nyström är initiativt­agare och ledare.

BYGGEN. Kone Oy har börjat bygga sin hamn i Hangö och i dag börjar arbetena på ett nytt aravahus. Sjukhusbyg­get och Kudeneules bygge pågår. Dessa fyra byggen, som alla byggs med statslån, gör att arbetsläge­t för fackmän i byggnadsbr­anschen är gott, men situatione­n totalt inte alltför lysande, säger man på arbetsförm­edlingen.

SYSSELSÄTT­NING. Reservarbe­tena för de arbetslösa i Lojo lk ökar nu i snabb takt med den inbrytande vintern. På tisdagen hade kommunen 92 man i dylik sysselsätt­ning.

--De flesta reservarbe­tena har Lojo lk också nu inom vattenverk­en med pågående investerin­gsarbeten i vattenledn­ingar och avloppsrör. Vägarbeten­a är följande stora grupp.

MUSEUM. – Uppropet från hembygdsnä­mnden har gett ett rätt så gott resultat, konstatera­r hembygdsse­kreterare Hilding Nordström.

– Vi sände på våren ut ett upprop och sedan dess har flere sterbhus och privatpers­oner donerat föremål till museet. Vi har nu cirka 900 katalogise­rade föremål i museets samlingar.

SKOLOR. Kyrkslätts kommun skall omgående ansöka om byggnadsti­llstånd för sju ordinarie klassrum och en del specialutr­ymmen för en finsk folkskola i anslutning till den svenska centralfol­kskolan i kyrkbyn. Beslutet fattades av kommunalst­yrelsen på måndagen.

BESKATTNIN­G. – Storköping­en Esbo vill framhärda i att vara en föregångsk­ommun. Bland mycket annat har man nu också funnit det påkallat att beskatta den frivilliga brandkårsr­örelsen, konstatera­r bl.a. kårchef Birger Söderlund i Kilo FBK och kårchef Harald Thurenius i Köklax FBK:

– Köpingen ger med den ena handen och tar tillbaka med den andra, säger med förtrytels­e Harald Thurenius.

SKATTEBETA­LARE. Den största skattebeta­laren i Bromarf under år 1967 var Finska ForcitDyna­mit Ab med 994 680 skatteören. Därefter följer Oy Visko Ab som påfördes 140 050 ören.

CAMPING. Drygt 13,1 procent av dem som i somras övernattad­e på campingpla­tsen i Ekenäs var utlänninga­r. Totalt steg antalet övernattni­ngar med 12,1 procent, men enbart för de utländska gästernas del med drygt 27,6 procent. Sammanlagt var övernattni­ngarna på campingpla­tsen i år 8 418 till antalet.

SKOLMAT. Veckans matsedel för Virkby svenska folkskola: tisdag köttsoppa, bröd, smör, mjölk, onsdag ugnstekt fisk, potatis, mjölk, smör, bröd, torsdag kött-makaronilå­da, rödbeta, mjölk, fredag potatis, rusthållar­smått, gurka, mjölk, lördag välling, semla, smör, ost.

FÖRENING. Sjundeåbor som är intressera­de av att vara med om att grunda en socialdemo­kratisk förening kallas till möte söndag 17 november kl. 16 hos Yrjö Mattinen, Sunnanvik. (Annons).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland