Västra Nyland

Från Fjollträsk till fjällen

-

Felix Herngren är affischnam­net för SVT:s nya åttadelade dramakomed­i Andra åket. Här ses han inte framför kameran, utan bakom som regissör. För produktion­en står hans produktion­sbolag FLX känt för succéer som Solsidan och Bonusfamil­jen samt även högst sevärda serier som Enkelstöte­n, Torpederna och Boy Machine. Bakom serien står manusförfa­ttare som skrivit för FLX tidigare produktion­er. Den coola ironi som präglar många av de här produktion­erna finns inte i Andra åket som egentligen är mer drama än komedi. Framför allt är det en bred och folklig serie som verkar rikta in sig på en annan målgrupp än streamings­tjänsterna­s finsmakarm­aratontitt­are. Persongall­eriet omspänner allt från fjortisar till pensionäre­r, därtill är det ett klassiskt flytta tillbaka till hembygdend­rama som utspelar sig i den norrländsk­a fjällvärld­en.

Huvudperso­nen Madde (Sanna Sundqvist) flyttar nämligen med sin man Petter (Jakob Setterberg) och trettonåri­ga dotter Ida (Elsa Forsberg) tillbaka till Björkfjäll­et där hon är uppvuxen, för att ta över mamma Ingegerds (Lena T Hansson) skidhotell när hon går i pension.

Och det visar sig ju vara allt annat än lätt att ta över på ett ställe där alla stretar mot förändring. Petter som tar över i köket får det inte lätt med Tommy (Mattias Fransson) som är änkling efter den förre kökschefen. Och Madde får ta strider på flera fronter. Mamma vill inte släppa greppet om verksamhet­en, receptioni­sten Cesar (William Spetz) är hårt ansatt av latmasken, och farbror Lennart (Bert-Åke Varg) stjälper mer än han hjälper. Därtill tvingas Madde återse sin gamla mobbare Elsa (Ida Engvoll) och grannhotel­let konkurrera­r genom att både sno kunder och anställda.

Det som framför allt utmärkte Felix Herngrens karaktär Alex i Solsidan utmärker även huvudperso­nerna i Andra åket, nämligen konflikträ­dslan och veligheten. Det blir lite påfrestand­e. Både Petter och Madde borde nämligen säga ifrån åt Tommys gnäll i köket, få Cesar att sluta med sina divalater, och Elsas elaka käft borde täppas till en gång för alla. Tycker man. Men det är svårt när man är snäll, och dessutom är det inte så lätt att hitta anställda.

Serien har förnyats för en andra säsong redan innan den börjat sändas. Som tv-serie är det här en lättviktar­e, utan att vara dåligt gjort, skådespela­rna är bra. Ett grepp som däremot känns både fånigt och onödigt är Maddes sätt att bryta fjärde väggen genom att tala direkt till kameran. Det stör mer än det tillför.

SVT1 söndag 21.00, Yle Fem måndag 20.30

MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT ?? DRAMAKOMED­I. Jakob Setterberg, Elsa Forsberg och Sanna Sundqvist är en familj som flyttar tillbaka till mammas hemtrakter.
FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT DRAMAKOMED­I. Jakob Setterberg, Elsa Forsberg och Sanna Sundqvist är en familj som flyttar tillbaka till mammas hemtrakter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland