Västra Nyland

Isen smälter, männen skriver

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Det finns ingen orsak att oroa sig för denna lilla uppvärmnin­g!

Med de orden fastslog en insändarsk­ribent i HBL i veckan att vi gott kan ta det isigt när det gäller förändring­arna i klimatet, som enligt debattören inte är oroväckand­e. Mannen önskar också att klimatdisk­ussionen skulle basera sig på fakta.

I samma dags tidning ingick även en insändare av en av de mer aktiva klimatskep­tikerna i spalterna, en man som nu en längre tid manat till lugn då ljudnivån höjts i klimatdeba­tten. Det finns ytterligar­e några som förser oss med liknande budskap.

Samtidigt hör vi merparten av klimatfors­karna basunera ut att vår livsstil med alla sina utsläpp håller på att få uppvärmnin­gen av vårt klot att skena i väg.

FN:s klimatpane­l har tryckt på alarmknapp­en.

Vi läser och ser rapporter om att polarisarn­a smälter, att havsvatten­nivån

Oriskerar att stiga kraftigt samt att värme, torka och vindar kan få jordbruket att krascha på olika håll i världen.

Parallellt sitter några medelålder­s personer och skriver insändare om att läget är lugnt. Det är smått fascineran­de.

Själv har jag gått en enkel och slapp väg när det gäller klimatalar­met. Jag har läst endast (några) kortare miljörappo­rter och i stället nöjt mig med att lyssna på dem som jag tror utgör en majoritet bland klimatfors­karna. Jag räknar också med att de här personerna varken är korrumpera­de eller en del av en enda stor komplott.

Jag vet inte i hur hög grad jag är beredd att drastiskt ändra på min livsstil, men sannolikt och förhoppnin­gsvis tvingas jag och alla andra snart ta ställning även till den saken.

Min logik är enkel: Även om den samlade miljöexper­tisen faktiskt skulle ha fel, kan det knappast vara till skada att börja bete sig mer klimatsmar­t.

Men om de har fel som tror att människan inte på ett avgörande sätt bidrar till ett försämrat klimat, då ligger vi risigt till ifall vi inte gör något.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland