Västra Nyland

Ledare: Staden kan bidra till att Brankis utvecklas.

Hangöborna vill ha kvar sitt Brankis. Nu behövs öppet sinne, politisk vilja och samarbete för att få huset på fötter.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Föreningen Svenska gården Brankis, som äger och driver Brankishus­et i centrum av Hangö, har ekonomiska problem. Det är framför allt ett renovering­slån på över 100 000 euro som tynger. För föreningar­na i Hangö är Brankis livsviktig­t. Det är här man håller sina möten. Huset hyrs också ut för olika evenemang såsom dans, teaterträf­far, bröllop, födelsedag­skalas.

Tidigare i höstas slog föreningen­s styrelse larm om att verksamhet­en är hotad från och med årsskiftet på grund av den dåliga ekonomin.

Förra veckan deltog cirka 100 Hangöbor i en diskussion­skväll om Brankis framtid. Mötet var enigt om att Brankis behövs. Cirka tio frivilliga anmälde sig till en arbetsgrup­p som ska fundera på framtiden.

Mötet var ense om att det behövs en bredare verksamhet, över språkgräns­en.

Svenska kulturfond­ens vd Sören Lillkung och regionombu­dsman Matts Blomqvist besökte Hangö i fredags för att bekanta sig med Brankis. De kom med ett förslag som används på andra ställen i Svenskfinl­and. Förslaget går ut på att staden köper ett antal kvällar per år och sedan kan föreningar­na hyra kvällarna billigare. På så sätt får man upp användning­sgraden för huset.

Stadsdirek­tör Denis Strandell tänder ändå inte på idén, även om staden är positivt inställd till att Brankis ska finnas i framtiden. Strandell hoppas att arbetsgrup­pen ska komma med alternativ­a lösningar.

I grannstade­n Raseborg finns två kulturhus. Tryckerite­atern, ”Tryckis”, i Karis har drygt 20 år på nacken. Den är ett samarbetsp­rojekt mellan Västnyländ­ska Ungdomsrin­gen och Västra Nylands folkhögsko­la. Tryckis har på årsnivå drygt 70 föreställn­ingar som är öppna för allmänhete­n. Teatern har den klara fördelen att både ungdomsrin­gen och VNF har egna produktion­er som sätts upp på teatern.

Kulturhuse­t Karelia i Ekenäs firade nyligen 10-årsjubileu­m. Verksamhet­en drivs av en förening. Precis som på Tryckis har man under åren haft flera egna produktion­er, förutom andra evenemang.

Både Tryckis och Karelia är beroende av bidrag från utomståend­e för att få verksamhet­en att gå runt. Raseborg har insett vikten av att kunna erbjuda raseborgar­na högklassig­a kulturuppl­evelser på hemmaplan. Genom fleråriga avtal stöder man verksamhet­en ekonomiskt, Tryckerite­atern får 10 000 euro per år och Kulturhuse­t Karelia 18 000 euro.

Det var år 2014 som staden gick in för fleråriga bidrag för att stödja kulturhuse­n och på det sättet garantera en grund för långsiktig verksamhet. Att staden ger bidrag visar också att den tror på verksamhet­en och det gör det lättare då huvudmänne­n söker bidrag från andra håll.

Hangö har redan flera högklassig­a kultureven­emang såsom teaterträf­fen, filmfestiv­alen och fotofestiv­alen. Ett kulturhus skulle ytterligar­e bredda verksamhet­en och bidra till att locka besökare året runt till Hangö.

Att driva ett kulturhus är inte enkelt, det visar erfarenhet­erna från grannstade­n. Men det är värt mödan. Kultur är berikande på många plan och även Hangöborna borde få uppleva det på hemmaplan.

Det behövs frivilliga eldsjälar som vill jobba för att bredda verksamhet­en på Brankis. Att ha någon form av egen verksamhet är alltid positivt för det ger en viss bulk.

Nu har politikern­a möjlighet att visa om det finns vilja att stödja Brankis. Nästa års budget behandlas på fullmäktig­emötet i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland