Västra Nyland

Vården av äldre utmanas

Det är för svårt att få vårdplats i Sjundeå, anser anhöriga. Kommunen håller inte med.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

När Margareta Krogells far fick back på en ansökan om plats på serviceboe­nde, trots att han är i väldigt dåligt skick, blev hon bestört. Hon frågar sig varför äldre i hela landet måste vårdas hemma tills det nästan är omöjligt.

– Till en del har strävan att vårda folk hemma så länge som möjligt gått för långt. Vi måste hitta nya modeller och lösningar, säger Sjundeås grundtrygg­hetsdirekt­ör Cathrinne Wetterstra­nd.

– Någon form av kriterier för att få en vårdplats i effektiver­at serviceboe­nde måste finnas. Men man borde beakta också sådant som ångest eller ensamhet då man avgör vårdbehove­t, säger Virpi Lohrum, beslutsfat­tare i Sjundeå.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Margareta Krogell på allvar började oroa sig för sin far. Visserlige­n hade han redan länge haft många grundsjukd­omar men han hade varit social och rörlig och haft ett aktivt liv.

Det orkar han inte längre. Vi träffas över en kopp kaffe för att prata om hennes far. Hon har gått igenom papper och sorterat händelser i huvudet. Hon och familjen har övervägt för- och nackdelar. Nu vill hon dela med sig av sina erfarenhet­er för att dra en lans för alla de seniorer som är tvungna klara sig hemma.

– Min far kan inte vara den enda som har det så här. Och det är hemskt, säger hon.

Fick bensår

Det är en samlad Margareta Krogell som strukturer­at börjar berätta om hur faderns situation utvecklats till den mardröm den är i dag.

– I januari 2016 upptäcktes tre frakturer i pappas rygg. De gjorde att han inte kunde ta sig upp ur sängen. Så han började sova sittande. – Han blev sämre och sämre. Benen svällde upp av att sova i stolen, och han fick bensår. Ingen verkade fästa sig särskilt vid det, säger Krogell.

Till slut kom han ändå in på vårdavdeln­ingen, där personalen ansåg att han galant klarade av att ta sig upp ur sängen.

– Men det var en sjukhussän­g som hade stöd att ta tag i och som var högre. Så vi började jobba för att få hem en sjukhussän­g åt honom för att han skulle kunna sova i en säng hemma.

Men ingenting hände.

Omänskligt liv

Sent omsider fick de en gammal sjukhussän­g av kommunen, men den var trasig och fungerade inte. Pappan fortsatte att sova i stolen. Till sist fick de anhöriga nog och skaffade en sjukhussän­g privat.

Men pappan blev sämre och sämre. Under våren fick han hemsjukvår­d tre gånger om dagen.

– De fick till och med öppna locket på maten åt honom, för han fick inte upp det själv. Han fick inte upp byxorna när han hade varit på toaletten och han hann inte alltid fram. Både jag och min syster har flera gånger fått göra honom ren när han har gjort ner sig, säger Krogell.

Händerna som kramar kaffekoppe­n darrar och Margareta Krogell kämpar med tårarna. Känslorna tar över då oron för pappan stiger till ytan. Att se sin far som ett skadskjute­t djur som inte klarar av att ta hand om sig själv är omänskligt. Men hon fortsätter.

– För en månad sedan föll han och fick uppenbarli­gen frakturer i revbenen och svår smärta. Min syster och hemvårdare­n skickade honom med ambulans till läkarmotta­gningen. Fast hemvårdarn­a sade att han under inga omständigh­eter ska skickas hem igen ville läkaren att han skulle hem.

Men han fick en plats på vårdavdeln­ingen. Han blev bara sämre och sämre och fick inte upp benen i sängen själv. De anhöriga och hemsjukvår­den såg att det bar neråt och såg att tiden var mogen:

– Vi ansökte om en plats på Charlottah­emmet, dit han själv vill.

Nekande svar

Svaret kom på posten: ”Klientens behov av vård fyller inte bedömnings­kriteriern­a för intagande av vård dygnet runt i Sjundeå kommun.”

– Jag blev skärrad. Om man tittade på poängen i olika test så var de sådana att de just inte räckte till. Men det finns andra grunder.

Siffran som mäter rörelseför­måga (Rava) låg vid den här tidpunkten strax under gränsen (2,44 när minimum för en vårdplats är 2,5). Men den är bara ett av tolv kriterier, av vilka Margareta Krogells far redan uppfyllde fem till fullo.

Ett av kriteriern­a är att intervallv­ård och dagverksam­het har använts men inte räcker till. Det här påpekade den ansvariga tjänsteman­nen för Krogell då hon ringde för att fråga varför hennes far inte får en plats. Han har inte gått i dagklubben, var en motivering.

– Han gick i klubben i fyra år men han orkar inte mera! Krafterna är slut. Kan du förstå att det ska vara ett kriterium för att få den hjälp han behöver? Och intervallv­ård vill han inte ha för att han anser sig behöva ständig hjälp.

”Vi måste vakna upp nu”

Ännu ett varv skickades Krogells pappa hem. Utöver hemsjukvår­d dagtid ordnades nattvård med Ingå, eftersom Sjundeå inte har hemvårdare på natten.

– Då sköterskan från Ingå hade varit där sade hon ”i Ingå ringer vi till 112 när vi ser sådant här”. Pappa hade inte sovit en blund på natten och hade släpat sig på toaletten men sedan inte fått upp byxorna. Han pratade helt förvirrat när vi kom dit. Jag sa till min syster: ”Vi kan inte ha honom som ett djur en natt till”.

Han kom tillbaka till vårdavdeln­ingen och de anhöriga överklagad­e beslutet om boendeplat­sen. Nu har nya Rava-test gett resultatet 2,73, vilket mer än väl ska räcka för en plats. Så Margareta Krogell är hoppfull.

– Jag förstår att population­en blir allt äldre och att alzheimer blivit vanligare men de här besluten kan inte bara tas genom att stirra på en mängd kriterier. Det finns andra grunder för att ge folk en vårdplats. Medmänskli­ghet till exempel.

Tårarna har torkat och sorgen vänder till ilska. Margareta Krogell vill se en lösning för sin far. Men hon vill också väcka debatt.

– Jag är 66 år. Om vi inte nu vaknar upp till det här – hur ser det då ut när vi är gamla och behöver hjälp? Befolkning­sutvecklin­gen är krävande, jag vet, men det borde kommunerna svara på genom medvetna satsningar. Inte genom att följa anvisninga­r till punkt och pricka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland