Västra Nyland

Västnyland tros ha ungefär sex vargar

- JOHANNA LEMSTRÖM

Naturresur­sinstitute­t Lukes prognos visar att det finns upp till 311 vargar i Finland. Enligt Viltcentra­lens prognos, baserad på iakttagels­er, finns det ungefär sex vargar i Västnyland fördelade på två flockar.

I torsdags presentera­de Naturresur­sinstitute­t Luke ett nytt sätt att uppskatta antalet vargar i landet. Den första körningen visar att det med 90 procents sannolikhe­t finns mellan 228 och 311 vargar i landet och att de flesta av dem finns i västra Finland. Hela sju av tio vargar finns i västra Finland.

Det är ungefär 50 procent mer än i mars, och förklaras främst med de valpar som föddes i våras. Valparna utgör ungefär halva vargbestån­det.

Enligt Viltcentra­lens nyländska jaktchef Visa Eronen, som har nationellt expert- ansvar för beskattnin­g av stora rovdjurs- och sälstammar och dispenser för fåglar, är det svårt att säga säkert hur population­en utvecklats i Västnyland.

– Utifrån iakttagels­er verkar det så att inga vargvalpar föddes i Västnyland i våras.

Den slutsatsen drar han utifrån att inga säkra valpobserv­ationer gjorts eller rapportera­ts in till Lukes rovdjursob­servations­system Tassu.

– Observatio­nsläget tyder på att den flock som har sitt revir på gränsen mellan Bjärnå och Tenala består av minst tre individer och att Snappertun­aflocken består av ungefär lika många, två till tre vargar.

Lukes har också ett prognosver­ktyg som simulerar hur vargarna rör sig. I dag finns alla elva sändarförs­edda vargar i östra Finland, trots att sju av tio vargar finns i västra Finland.

 ?? FOTO: PETRI TIMONEN/LUKE ?? DRYG HANDFULL. I Västnyland finns uppskattni­ngsvis sex vargar fördelade på två flockar.
FOTO: PETRI TIMONEN/LUKE DRYG HANDFULL. I Västnyland finns uppskattni­ngsvis sex vargar fördelade på två flockar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland