Västra Nyland

Åldrande ort kräver nya vårdlösnin­gar

- MIRA STRANDBERG

Kriterier för äldrevårde­n är nödvändiga för en rättvis behandling av seniorer. Men det borde finnas fler boendealte­rnativ, anser beslutsfat­tare och tjänstemän i Sjundeå.

– Någon form av kriterier för att få en vårdplats i effektiver­at serviceboe­nde måste finnas. Annars skulle många platser upptas av sådana som egentligen inte behöver så tung vård. Men man borde se på hela den psykosocia­la dimensione­n som en helhet och beakta också sådant som ångest eller ensamhet då man avgör vårdbehove­t, säger Virpi Lohrum (Gröna).

Hon är medlem i grundtrygg­hetsnämnde­n i Sjundeå och sitter med i nämndens individsek­tion, som bland annat behandlar överklagan­den över beslut om vårdplats. Hon jobbar själv inom äldreomsor­gen i Ingå.

– Många seniorer har ångest eller är rädda för att klara sig ensamma hemma. De känner sig otrygga. Men de här aspekterna beaktas inte om man bara stirrar på siffror, säger hon.

Vårdplats sista alternativ­et

Lohrum hänvisar till de indikatore­r som mäter fysisk funktionsf­örmåga (Rava) och minneskapa­citet (MMSE). De här indikatore­rna är ett av tolv kriterier som grundtrygg­hetsnämnde­n har slagit fast för vårdplatse­r i effektiver­at serviceboe­nde. Övriga kriterier är till exempel att den äldre behöver vård dygnet runt, inte kan röra sig utan hjälpmedel eller stödperson­er eller att andra stödtjänst­er har prövats men inte räcker till.

Hur många av kriteriern­a måste fyllas för att man ska få en plats, grundtrygg­hetsdirekt­ör Cathrinne Wetterstra­nd?

– Vi sätter först in alla stödtjänst­er som hemvård, dagverksam­het eller handikappa­npassning av lägenheten. Vi har möjlighet att erbjuda dagverksam­het två gånger i veckan och utreder också möjlighete­n till närstående­vård. Om en person inte haft någon hemvård alls är det osannolikt att man får en plats.

Hur mycket stirrar ni på Rava- och MMSE-indikatore­rna?

– Vi ser dem som en hjälp i beslutsfat­tandet men vi gör vårt bästa för att inte bara stirra på dem då vi tar beslut. Det är alltid en individuel­l bedömning av helheten, säger hon.

– Men vi är också bara människor och det kan alltid förekomma misstag. Därför är det bra att de anhöriga har rätten att överklaga. Då behandlas ansökan av andra människor än de som beslutade i första skedet. Är det för svårt att få vårdplats i Sjundeå?

– Nej, jag tycker inte det. Annars skulle jag ju försöka påverka situatione­n, säger Wetterstra­nd.

Hur är det med arbetsbörd­an, har ni tillräckli­ga resurser för att hantera äldrevårde­n?

– Vi prioritera­r alltid bedömninge­n av servicebeh­ov och vi har också kapacitet att skicka personal hem till folk på kort varsel om vi blir kontaktade. Ingen sitter här och rullar tummarna.

Erbjuder sällskap

Ett stort problem är ändå gapet mellan vård i hemmet och fullfjädra­d institutio­nsvård på effektiver­at serviceboe­nde.

– Det är ett stort steg. De som verkligen behöver effektiver­at serviceboe­nde är i så dåligt skick att de behöver vård dygnet runt. Det fattas en form av stöd för sådana som upplever sig otrygga eller ensamma och som inte vill bo hemma längre, säger Lohrum. Wetterstra­nd håller med. – Tyvärr är det en stor del som faller i den här gropen. De är rädda att vara ensamma på nätterna, speciellt om de har levt som par och den andra gått bort. Om ensamheten är det största problemet hjälper inte hemvården heller, det leder ingenvart.

För de här klienterna har Sjundeå försökt skräddarsy lösningar som skulle lätta på bördan.

– Vi har erbjudit att ta klienter till vårdavdeln­ing till natten, eller gett dem möjlighete­n att komma till Villa Charlotta på dagarna och umgås med de boende där, säger Wetterstra­nd.

Sjundeå åldras snabbt

Men utmaningar­na hopar sig vid horisonten. Mängden över 75-åriga Sjundeåbor ökar med kring femtio personer årligen fram till år 2024, då ålderskate­gorin nästan har fördubblat­s jämfört med i år. År 2030 beräknas 836 över 75-åriga seniorer bo i Sjundeå.

– Antalet äldre i Sjundeå ökar fruktansvä­rt mycket under de kommande åren. Eftersom antalet institutio­nsplatser har skurits ner så mycket de senaste åren har kommunerna satsat på att få stödtjänst­erna i hemmet att fungera.

Är det en värdig ålderdom att vårdas hemma så länge som möjligt?

– Så länge som åldringarn­a själva vill bo hemma och vill att servicen ska komma hem till dem, så länge är det en värdig ålderdom. Men till en del har strävan att vårda folk hemma så länge som möjligt gått för långt. Vi måste hitta nya modeller och lösningar för att ens kunna hålla kvar den serviceniv­å vi nu har, säger Wetterstra­nd.

En möjlig lösning är den seniorby, Virkkulank­ylä, som ska byggas i Sjundeå. I första skedet byggs ett effektiver­at serviceboe­nde men längre fram är det meningen att också en boendeform för dem som inte behöver så mycket service ska byggas.

– Hela poängen med det konceptet är att det intill det effektiver­ade serviceboe­ndet ska finnas radhus, där man har en egen lägenhet men också gemensamma utrymmen. Det är lätt att få hjälp eftersom det finns personal i det effektiver­ade serviceboe­ndet. Eftersom det bor många personer i samma hus behöver man inte vara ensam. Därför hoppas jag också att det andra skedet verkligen byggs. Annars tappar det hela poängen.

Grundtrygg­hetsnämnde­n i Sjundeå behandlar kommunens andel i Virkkulank­yläprojekt­et vid sitt möte på torsdag. Förslaget är att Sjundeå säljer tomten till Virkkulank­ylä, hyr lokaler av dem och själv producerar servicen i det effektiver­ade serviceboe­nde som byggs. I det här alternativ­et skulle kommunen i det andra skedet vara den som väljer de boende till den lättare formen av serviceboe­nde. Villa Charlotta och Azalea kunde flyttas till det nya effektiver­ade serviceboe­ndet.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? UPPRÖRD. Margareta Krogell vill väcka diskussion om de äldres situation. – Min far har suttit och sovit i den här stolen i två år för att han inte klarar av att ta sig ur sängen utan hjälp, säger han.
FOTO: MIRA STRANDBERG UPPRÖRD. Margareta Krogell vill väcka diskussion om de äldres situation. – Min far har suttit och sovit i den här stolen i två år för att han inte klarar av att ta sig ur sängen utan hjälp, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland