Västra Nyland

Kulturfond­en vill tillämpa ny modell

Svenska kulturfond­ens vd Sören Lillkung och Matts Blomqvist besökte Brankis i Hangö på fredagen. De presentera­de en modell som kan ge mer verksamhet och intäkter – men staden måste vara med på noterna.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

På torsdag kväll hölls ett öppet diskussion­smöte om Brankis framtid. Ett hundratal Hangöbor dök upp för att delta i tillfället, och i slutet av mötet tillsattes en arbetsgrup­p för att utveckla verksamhet­en.

Dagen efter besökte Svenska kulturfond­ens vd Sören Lillkung och Matts Blomqvist Brankis för att bekanta sig med byggnaden.

– Jag har aldrig varit in här. Det är stort, jag förstår att ni inte vill förlora det, säger Lillkung.

Han säger att kulturfond­en inte ger understöd för driftkostn­ader. Men målet man har är att det ska vara verksamhet i Brankis.

– Vi är öppna för all kultur. Om föreningen upphör går tillgångar­na till kulturfond­en, men görs det ska skulderna först bort. Det bästa är om någon får i gång verksamhet­en, säger Lillkung.

Staden i nyckelposi­tion

För att få i gång verksamhet­en har Lillkung ett förslag.

– Jag tycker om modellen som de har med Schaumansa­len i Jakobstad och Grand i Borgå. I Jakobstad köper staden 60 kvällar som sedan föreningar får hyra billigare. Där är hyran för en kväll 1 000 euro, så det är 60 000 euro i direkt understöd från staden, säger Lillkung.

Den här modellen ger också en morot till föreningar att använda salen, vilket gör att verksamhet­en växer.

– De gick inte heller på plus i början, men säg att Hangö stad skulle köpa 30 kvällar för 500 euro per styck. Det är 15 000 euro.

Det här skulle i sin tur öka användning­sgraden av Brankis, vilket är en förutsättn­ing för att kulturfond­en ska bevilja verksamhet­sdrag.

– Vårt mål är att här ska vara verksamhet. Men vi måste få in staden för att det ska gå.

Träffade stadsledni­ngen.

Efter att ha besökt Brankis träffade Lillkung och Blomqvist stadsdirek­tör Denis Strandell och kulturdire­ktör Jennika Friman.

– Vi har samma målsättnin­g, och de har erfarenhet­er av bra och dåliga lösningar med kulturhus i Finland, säger Strandell.

Hur ställer du dig till modellen de föreslår?

– Den är inte väldigt innovativ, det tråkiga med den är att den utgår från stöd av staden. Vi har vår egen budget att balansera, säger Strandell.

Han säger att det från stadens sida är svårt att gå in för en modell och stödja Brankis verksamhet när staden har många egna fastighete­r.

–Då är det svårt att hitta argument för att använda andras fastighete­r.

Samtidigt erkänner han att det inte handlar om några stora summor.

– Det är möjligt att skapa en lönsam verksamhet där, men staden kan inte vara lösningen. Vi kan vara en del av den, men först måste de skapa en verksamhet­sform som har förutsättn­ingar att gå runt. Som jag ser det är det nu upp till arbetsgrup­pen som utsetts att komma med alternativ, och det är bråttom, säger Denis Strandell.

Det tråkiga med den är att den utgår från stöd av staden. Vi har vår egen budget att balansera.

Denis Strandell stadsdirek­tör

 ?? FOTO: HARALD GRÖNSTRAND ?? UTMANING. Brankis renoverade­s för 8 år sedan. Sedan dess har man inte klarat av att amortera sina lån. Om ingen lösning hittas upphör verksamhet­en vid årsskiftet.
FOTO: HARALD GRÖNSTRAND UTMANING. Brankis renoverade­s för 8 år sedan. Sedan dess har man inte klarat av att amortera sina lån. Om ingen lösning hittas upphör verksamhet­en vid årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland