Västra Nyland

Ny organisati­on kan rädda verksamhet­en

- HARALD GRÖNSTRAND

Runt hundra personer samlades på torsdagskv­ällen för att diskutera Brankis framtid. Kvällen slutade med att ett tiotal eldsjälar ställde upp för att utveckla Brankis och rädda verksamhet­en.

– Jätterolig­t att så många är här. Jag hade hoppats på det, för det behövs. Läget är det här: när huset renoverade­s 2010 fick vi bidrag på 500 000 euro av kulturfond­en. Pengarna räckte inte till och vi tvingades lyfta ett större lån på 100 000 euro. Allt gick bra ett tag, men sedan minskade verksamhet­en, säger Robin Sundberg som är ordförande i föreningen svenska gården Brankis.

På torsdagskv­ällen ordnades ett diskussion­smöte om Brankis framtid. Målet med mötet var att komma med idéer för att förnya verksamhe- ten och hindra föreningen från att läggas ner.

– För två år sedan när jag tog över som ordförande insåg jag att vi inte kan ha ett lån på 100 000 euro som vi inte kan betala tillbaka. För ett år sedan kontaktade vi kulturfond­en och sade att vi måste lägga ner verksamhet­en om inget görs. I maj fattade kulturfond­en beslutet att de inte vill betala eftersom verksamhet­en är för småskalig och byggnaden kan användas bättre.

Föreningen kommer att läggas ner den 1 januari om inget händer. I så fall tillfaller huset banken. För att Brankis verksamhet ska gå runt måste föreningen dra in 2 500 euro i månaden, men då amorterar man inga lån.

En i publiken undrar om det går att grunda en understöds­förening.

– Det är krångligt med vår nuvarande organisati­on. Den nuvarande styrelsen består av föreningar som använder huset. Det är ett helt knäppt system, det borde vara en förening som är öppen för personer som betalar en årlig avgift. Men det kan vi inte göra just nu, vi måste ändra föreningen­s stadgar i så fall, säger Sundberg.

Här finns det en möjlighet att skapa en konstverks­tad för alla. Det skulle föra samman två språkgrupp­er.

Vidga vyerna

Ett av problemen som upplevs under mötet är att Brankis är stort och att föreningar sällan behöver så stora lokaler. En annan aspekt som kommer fram är språket, det är mest svensksprå­kiga som har verksamhet på Brankis trots att alla är välkomna.

– Det var det första vi diskuterad­e när jag blev ordförande, om vi ska få in mer intäkter måste vi få med hela befolkning­en. Vi kan inte ha ett svenskt rum, det måste vara öppet för verksamhet för alla Hangöbor, säger Sundberg.

Mi Grönlund som sitter i publiken föreslår att Brankis kunde bli ett ställe som för samman kultur och konst för alla.

–Här finns det en möjlighet att skapa en konstverks­tad för alla. Det skulle föra samman två språkgrupp­er, säger Grönlund.

En i publiken stiger upp.

– En konkret fråga till de närvarande. För att komma vidare behövs det en arbetsgrup­p med motiverade Hangöbor som represente­rar ett så brett kunnande som möjligt för att dra i gång den här organisati­onen. Vem är beredd att ställa upp och gå med i en sådan här arbetsgrup­p i ett år, för det är den tid det tar?

Efter en kort stund dyker en hand upp. Sedan en till. Då ett tiotal händer är i luften kommer en rungande applåd från publiken.

– Det är jättebra att det finns tio frivilliga som vill sitta med och fundera vad vi gör. Vi ordnar ett möte så snabbt som möjligt och diskuterar vidare. Med det här i bagaget tar vi ett snack om en fortsättni­ng, säger Sundberg.

Mi Grönlund Hangöbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland