Västra Nyland

Förslag: Bygg bara ett nytt skolhus

- MIRA STRANDBERG

Svensk skolgång är inte en av de funktioner som föreslås bli placerade i Sjundeå svenska skolas lokaler efter att det nya skolbygget står klart.

Fem alternativ­a lösningar för skolbygget i Sjundeå har tagits fram av tekniska väsendet. Den som tekniska direktören Markus Moisio föreslår att tekniska nämnden ska välja är alternativ­et där en ny byggnad byggs i stället för Aleksis Kiven koulu (AKK), att skolans nyaste delar utnyttjas och att de delar av Sjundeå svenska skola som kan användas utnyttjas för småbarnspe­dagogik. De delar som är i sämst skick i båda skolbyggna­derna rivs och

skolorna placeras i samma fastighet där AKK nu finns.

Det är de delar av Sjundeå svenska skola som blev klara år 2013 som enligt förslaget ska användas för småbarnspe­dagogik. Dessutom nämns fysioterap­i, rådgivning och hemvård som funktioner som kunde inhysas i de användning­sdugliga delarna av skolbyggna­den. Detta eftersom också hälsovårds­centralen har problem med inomhusluf­ten och sannolikt kräver reparation­er.

Skolorna skulle däremot placeras i nybygget vid AKK.

Det föreslagna alternativ­et är också det förmånliga­ste – det beräknas kosta 18,6 miljoner euro. Enligt stresstest­er som gjorts av Sjundeås ekonomi klarar kommunen av en investerin­g mellan 15 och 20 miljoner utan stora negativa följder för ekonomin. Men också en investerin­g i den storlekskl­assen kommer att ha långtgåend­e effekter på den kommunala ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland