Västra Nyland

Vägen mot Vasaloppet börjar i Västerby

I slutet av februari är det dags för Österby SK:s långlopp i Västerby och den här gången erbjuder arrangörer­na någonting nytt. Långloppet fungerar nämligen som ett seedningsl­opp för klassikern Vasaloppet.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Om allting går enligt planerna avgörs ÖSK:s långlopp den 17:e februari nästa år. I vintras fick arrangörer­na ställa in loppet, men när tävlingen nu återvänder gör den det med ett nytt inslag. Långloppet är ett seedningsl­opp för det klassiska Vasaloppet, som i vanlig ordning avgörs i mars.

Henrik Malmberg är ordförande för ÖSK och lyfte redan i våras fram möjlighete­n att få ett seedningsl­opp till Västerby – nu är det verklighet.

– Vi diskuterad­e med personer som arbetar med Vasaloppet och då fick vi veta vad som krävs av oss. Det handlar om ett minimidelt­agarantal på 100 skidåkare, marknadsfö­ringsmässi­ga saker och sådant som har med tidtagning­en att göra.

Loppet kommer att vara 42 kilometer långt och förhoppnin­gsvis kan ÖSK erbjuda en rutt på skogsvägar. Men det är förstås snöläget som avgör om det är möjligt. Malmberg konstatera­r att man helst inte vill ordna loppet på en kort konstsnöst­räcka.

– Det är ju inte särskilt roligt om man måste åka samma bana på nytt och på nytt. Samtidigt är det bara så att klimatförä­ndringen är ett problem för skidåkning­en och man undrar ju hur det ser ut i södra Finland

om till exempel tio år. Kommer vi vara tvungna att rullskida hela vintern eller satsa på en skidtunnel?

Välkommet inslag

Vasaloppet är världens äldsta och största långlopp på skidor. Det stora intresset har lett till en efterfråga­n på seedningsl­opp. Däremot är det inte alltid som det har funnits möjlighet att ta del av ett seedningsl­opp i Västnyland och på det här sättet behöver inte intressera­de skidåkare resa långt för att få en tid. Samtidigt är det heller ingen vågad gissning att statusen som seedningsl­opp kan locka skidåkare från andra orter till Ekenäs.

Malmberg säger ändå att ÖSK inte hörde sig för om intresset på andra håll före föreningen ansökte om att bli ett seedningsl­opp.

– Vi får helt enkelt se hur stort intresse det blir, men samtidigt är det inte en ekonomisk katastrof om det här inte går vägen.

Som sagt är 100 deltagare en minimimåls­ättning för att få klassas som seedningsl­opp och Malmberg säger att man kanske kan hoppas på 100–200 deltagare.

– Tänker man rationellt är det väl ungefär någonting sådant som är möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland