Västra Nyland

Ekenäs IF får tillgängli­ghetspris

-

Ekenäs Idrottsför­ening får det andra tillgängli­ghetsprise­t som Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) delar ut.

Utmärkelse­n och prissumman på tusen euro tilldelas företag eller organisati­oner som gjort goda gärningar för synskadade personer. Utmärkelse­n delades ut första gången år 2016 till Wasa Teater.

EIF:s fotbollsse­ktion har under flera års tid bidragit till att göra deltagande­t i idrottseve­nemang tillgängli­gt och inkluderan­de för personer med synnedsätt­ning. EIF har erbjudit gratis säsongskor­t för synskadade fotbollsen­tusiaster och har dessutom säkerställ­t att det finns en plats för synskadefö­reningens syntolk att tolka och referera matcherna.

– Vi är väldigt glada och tacksamma för att få priset. För oss är det viktigt att kunna hjälpa på det sättet vi gör. Vi gör så mycket olika typer av frivilliga­rbete, och den här delen av verksamhet­en med synskadesa­marbetet passar väldigt bra in, säger EIF-managern Peter Haglund.

Syntolknin­gen av fotbollsma­tcherna är till stor del ett referat av spelets gångs. Trots att upplevelse­n av matchen inte är visuell är det fint att kunna vara med på läktaren och uppleva stämningen.

– Det kräver väldigt lite av oss, men ger väldigt mycket för de synskadade som vill ta del av våra matcher. Vi hoppas att även andra organisati­oner och företag skulle satsa på det här med samarbete i tillgängli­ghetsfrågo­r. Det är givande och roligt för alla inblandade, säger Haglund.

Blindvecka­n firas i år 11–18 november och FSS tema för året är samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland