Västra Nyland

Tycker du att EU suger?

- I DAG Otto Långvik Otto Långvik är specialfor­skare vid Forskarkol­legiet inom bioekonomi vid Yrkeshögsk­olan Novia i Raseborg.

EU-parlamente­t har nyligen gått in för att förbjuda vissa engångspro­dukter av plast, inklusive sugrör. Detta för att beslutsfat­tarna i EU vill minska mängden plast som vi sprider omkring oss i naturen. Faktum är att vi skräpar ner och förorenar vår omgivning och natur alltför mycket.

Därtill finns det stora förväntnin­gar på att nya tekniska och ekonomiska lösningar inom bio- och cirkulärek­onomin kommer att ge oss en hållbar utveckling, hållbara energialte­rnativ, befria oss från den fossila råoljan, bidra till en sund miljömedve­tenhet samt lösa våra klimatprob­lem. Är det här beslutet början på en revolution som realiserar bio- och cirkulärek­onomin i vår vardag och löser våra miljöprobl­em?

Vad säger skeptikern­a? En del av dem föreslår att vi bara behöver rycka på axlarna och konstatera att det fixar sig, av sig själv. En del tycker att vi kan hoppa över biorevolut­ionen och övergå direkt till nästa modetrend. Eller ännu hellre, fortsätta på samma sätt som vi alltid har gjort. Å andra sidan säger de mera miljömedve­tna medborgarg­rupperna att det är nu det gäller, nu eller aldrig. Det är nu som vi måste göra något för att hinna rädda vår planet. Vem skall man tro på?

Jag anser att en vanlig EU-medborgare inte klarar av att hålla koll på alla ekonomiska, tekniska och naturveten­skapliga begrepp och koncept som en hållbar bio- och cirkulärek­onomi bygger på. Ett klart och enkelt budskap drunknar i informatio­nsöverflöd­et som vi befinner oss i. Medierna överöser oss konstant med notiser och inslag från när och fjärrran om klimatförä­ndring, fossila bränslen, koldioxidu­tsläpp och flytande öar av plastavfal­l i oceanerna. Vad skall man tro på?

EU-parlamente­t har fattat ett beslut att vi skall sluta konsumera plastförem­ål, däribland sugrör, om vi har mera hållbara och miljövänli­ga lösningar. Därtill kommer man att begränsa användning­en av andra plastförem­ål, som vissa mat- och dryckesför­packningar och införa ett bredare producenta­nsvar.

Har det här beslutet någon betydelse? Jo, det har det. Jag tycker det är strongt att politikern­a i Bryssel vågar visa åt vilket håll vi skall vrida utveckling­en. Forskarna inom bio- och cirkulärek­onomi har redan en tid frågat sig hur man skall komma vidare. För det finns många lösningar på miljöprobl­emen.

Jag tror att vi i Finland har en förmåga att blicka framåt och inse vårt eget bästa, både lokalt och i ett globalt perspektiv.

Vi forskare har faktiskt så många lösningar att vi inte alltid har ett svar på vad man skall göra härnäst. Flera politiska beslut och olika styrningsm­ekanismer behövs och är ett måste. Självklart hoppas jag att besluten också på nationell nivå skall föra oss i rätt riktning. Jag tror att vi i Finland har en förmåga att blicka framåt och inse vårt eget bästa, både lokalt och i ett globalt perspektiv. Det är EU som har visat oss vägen som vi kan vandra tillsamman­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland