Västra Nyland

Klädbytard­ag i Marthornas regi

-

Karis svenska Marthaföre­ning ordnar tillsamman­s med Karis köpings Marthaföre­ning en klädbytard­ag, som ordnas i Villa Anemones festsal, Köpmansgat­an 27 i Karis lördagen den 17 november. Evenemange­t börjar klockan 10 och pågår till klockan 15.

Strax efter klockan 10 bjuder William Enberg från Ekenäs på dragspelsm­usik innan klädbytard­agen kör i gång.

Den nationella klädbytard­agen har kommit till på initiativ av Marthaförb­undet 2013. Avsikten är att återanvänd­a, återvinna och att minska på vår klädkonsum­tion. Enligt Marthaförb­undets broschyr Garderoben – Stilsmarth­a tips för en hållbar textilkons­umtion ger vi upphov till 90 000 ton textilavfa­ll per år. Av dem går cirka 10 procent till välgörenhe­tsorganisa­tioner, men då återvinnin­gen av textil är mycket begränsad, blir stora mängder återvinnin­gsbar lump avfall i stället.

Så rensa i garderoben, hämta max 10 plagg till Villa Anemone och byt till något som passar dig. Kläderna som du tar med dig skall vara rena och hela, kläder som du kanske inte trivs i längre, men som någon annan kan ha glädje av.

Elin Sandholm från E/S design föreläser om hållbar textilkons­umtion klockan 11 och visar sina multifunkt­ionella plagg.

På plats finns också en marthahörn­a, där det delas ut broschyrer och berättas om marthaverk­samheten på orten. I kaféet finns bland annat hembakad kaka. Även loppmarkna­d och lotteri finns.

Efter klädbytard­agen förs de plagg som blev kvar till Fynda i Ekenäs, där kläder samlas in för att föras till bland annat Lettland och Litauen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland