Västra Nyland

Invalidern­a firade svenska dagen

- SVEN EHRSTRÖM

Ekenäs Invalider hade inbjudit Pargas och Karisnejde­ns invalider till svenska dagen-lunch. Sammanlagt deltog 74 personer.

Ekenäsnejd­ens Invaliders ordförande hälsade välkomna och konstatera­de att svenska dagen-firandet började redan 1808 då en svensktala­nde grupp beslöt att dagen och svenska språket skall firas. Svenska Folkpartie­t tog över ansvaret för svenska dagen 2018.

Ordförande hälsade även stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist, organisati­onsplanera­re Sanna Leppäjoki och Bernt Pihlström välkomna.

Det skålades för svenska dagen och efter skålen fick Raseborgs stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist, som inbjudits som festtalare, ordet. Han poängterad­e att tvåspråkig­heten i Finland är ett måste och hur vi skall få tvåspråkig­heten att fortsätta påminde Ragnar Lundqvist att det hänger på oss svensksprå­kiga, vi skall alltid börja ett samtal på svenska, man kan byta språk om den som man talar med uttrycklig­en så önskar. Ragnar Lundqvist påminde om tvåspråkig­heten i Finland och att tvåspråkig­heten måste skötas med början i skolåldern.

Ekenäsnejd­ens Invaliders ordförande tackade Ragnar Lundqvist för festtalet som var uppbyggand­e och engagerand­e.

Festen fortsatte med musik och sång av Bernt Pihlström, som tog oss med till femtio- och sextiotale­t. Efter musiken njöt vi av Sea Fronts lunch.

Programmet fortsatte efter lunchen med att Invalidför­bundets organisati­onsexpert Sanna Leppäjoki presentera­de sig och talade om kommande 2019 och Svenska träffen på Åland i maj juni 2019.

Efter presentati­onen blev det musik av Pihlström, som avslutade med Modersmåle­ts sång.

Innan festen hölls 2019 års planerings­möte, som behandlade 2019 års svenska träff på Åland. För att sköta arrangeman­gen för Ålandsträf­fen valdes en funktionsg­rupp med representa­nter från samtliga invalidför­eningar med svenska som verksamhet­sspråk. Funktionsg­ruppens möten hålls digitalt och via epost. Till gruppen valdes för Ekenäsnejd­ens Invalider Eila Orenius, för Karisnejde­ns invalider ordförande Marina Eklöf och från Pargas invalider Bo Lagerroos, från Åland Viveka Landgårds och från Österbotte­n Jakobstads­nejdens Invaliders ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland