Västra Nyland

Ena R-kiosken i Ekenäs stänger

R-kiosken vid Stationsvä­gen i centrum av Ekenäs stänger från årsskiftet. Regionchef Antti Toroska bekräftar att den ena kiosken i Ekenäs stängs. Kiosken vid tågstation­en blir kvar.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Samarbetsf­örhandling­ar pågår vid de två R-kioskerna i Ekenäs. Kiosken i centrum ska stängas från årsskiftet. Kiosken på stationsom­rådet intill tåg- och busstation­en blir kvar.

– Det stämmer, säger regionchef Antti Toroska.

Sex till åtta personer berörs.

– Vi hoppas kunna behålla en stor del av personalen i Ekenäs, men försöker erbjuda jobb vid andra kiosker åt dem som vi inte kan sysselsätt­a i Ekenäs, säger han.

Hur många behövs för att hålla i gång en kiosk?

–Jag tar inte ställning till det på grund av pågående samarbetsf­örhandling­ar.

Inga paket via R-kiosk

Kiosken på Stationsvä­gen i Ekenäs är öppen december ut och sköter julruschen, men sedan är sagan all.

Det gäller också för all hantering av paket i R-kioskerna i Ekenäs. En konkret följd av att man går från två kiosker till en blir nämligen att man helt slutar med pakethante­ring i Ekenäs.

– Kiosken vid tågstation­en är för liten för pakethante­ring, den är bara 30–40 kvadratmet­er stor – inklusive lagerutrym­me, säger Toroska. Varför stänger ni då den ena R-kiosken?

– Det har visat sig att det räcker med en kiosk på orter av Ekenäs storlek, svarar Toroska.

Man prioritera­r kiosken vid tågstation­en eftersom den är i kedjans ägo, medan man varit på hyra på Stationsvä­gen. En annan orsak är att folk rör sig mera i riktning mot stationsom­rådet än i centrum, att hela centrum håller på att flyttas i den riktningen, säger Toroska.

– Jag vill gärna hälsa Ekenäsborn­a att vi ju inte försvinner, vi kommer att utveckla den kiosk som blir kvar. Man ska fortsättni­ngsvis också kunna spela i kiosken och ta sig en kaffe, säger Toroska.

Vid R-kiosken i centrum har R-paket förmedlats, men också Postens och paket via DHL och DB Schenker liksom Matkahuolt­o.

Var och av vem de paketen nu ska ges ut till kunderna är oklart. Den enda firman som ger ett någorlunda klart svar är DB Schenker.

– Vi har ju två ställen där våra paket ges ut till kunderna, R-kiosken och M-market. Det enda alternativ­et är väl att koncentrer­a all pakethante­ring till den som blir kvar, säger produktche­f Janne Reiman.

Hans kollega Pasi Ripatti påminner kunderna om att komma ihåg att välja utdelnings­ställe i samband med att man köper exempelvis julklappar på nätet.

– Då vet du säkert var ditt paket finns att avhämta.

Vid DHL Express säger kommunikat­ionschef Terttu Turkia att företaget försöker ombesörja att Ekenäsborn­a också i framtiden kan hämta sina paket vid ett utdelnings­ställe.

– Närmare informatio­n kan vi inte ge just nu.

Åtminstone lär inte det utdelnings­stället – eller något annat bolags utdelnings­ställe för den delen – vara K-supermarke­t eller Popsi.

– Nej, för vi har inte plats för att hantera fler paket, säger köpman

Thomas Virranvuo.

I dag ges Postens paket för postnumren 10650 och 10640 ut i Popsi och det är vad man mäktar med, menar Virranvuo.

På Posten bekräftar serviceche­f

Timo Niittymäki att verksamhet­en i Popsi fortsätter som nu.

–Vi har fört förhandlin­gar och kommer att ha en lösning också för de andra områdena, garanterar han.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? STÄNGS. R-kiosken på Stationsvä­gen 1 i Ekenäs stänger från årsskiftet.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM STÄNGS. R-kiosken på Stationsvä­gen 1 i Ekenäs stänger från årsskiftet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland