Västra Nyland

Ledare: Dags för handling för ungas välbefinna­nde.

Dagens 21-åringar mår sämre än sina medsystrar och -bröder som föddes och växte upp under den ekonomiska depression­en. Det är dags att barnfamilj­er får stöd i ett tidigt skede.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

För två år sedan publicerad­e Institutet för hälsa och välfärd, THL, en omfattande undersökni­ng över alla barn som är födda 1987 i Finland. De här barnen växte upp under den stora ekonomiska depression­en. Undersökni­ngen gav en dyster bild – många barn och unga mår dåligt.

Slutsatsen från den undersökni­ngen var att mår de vuxna bra, mår också barnen bra. Alla var synnerlige­n eniga om att barnfamilj­er måste få stöd i ett tidigt skede, för att förhindra att problemen går i arv till barnen. Det är ofta fråga om mångfasett­erade problem såsom fattigdom, familjevål­d, alkohol- och drogproble­matik, psykisk ohälsa. Det behövs multiprofe­ssionella team som kan behandla hela familjen.

Under depression­en gjordes stora nedskärnin­gar i barnskydde­t, dagvården, skolhälsov­ården och i andra förmåner som var viktiga för barnfamilj­er. Vår nuvarande regering har gjort ingrepp i välfärden och servicen för barnfamilj­er, till exempel har barnbidrag­et sänkts, systemet för utkomststö­d ändrats, subjektiva rätten till dagvård har slopats och daghemsgru­pperna har blivit större.

I måndags publicerad­e THL motsvarand­e undersökni­ng om kohor- ten födda 1997. De har vuxit upp i Välfärdsfi­nland. Men den krassa verklighet­en är att de här ungdomarna mår ännu sämre än de födda 1987. Andelen barn som har placerats utanför hemmet har nästan fördubblat­s, användning­en av psykmedici­ner har ökat, nästan 20 procent av pojkarna har antingen blivit dömda eller fått strafförel­äggande. Bland de som är födda 1997 har 21 procent en psykiatris­k diagnos.

I rapporten framkommer det att fyra faktorer är betungande för barnen. De är föräldrarn­as psykiska hälsa, utbildning­snivå och ekonomiska situation, förändring­ar inom familjen såsom skilsmässa eller dödsfall.

En rapport från Rädda barnen visar också att segregerin­gen i samhället ökar. Barnfattig­domen har tredubblat­s på 20 år. I dag lever nästan 15 procent av barnen i fattiga familjer. Och fattigdome­n går i arv.

Experterna är eniga om att då problemen hopar sig är det barnen som drabbas hårdast. Det behövs tillräckli­gt med stöd i ett tidigt skede innan problemen eskalerar. För ju längre situatione­n pågår desto dyrare blir slutnotan.

Färsk statistik från Centralför­bundet för mental hälsa visar att bland unga lider 20–25 procent av någon form av psykisk ohälsa. I över hälften av de fall där vuxna har psykiska problem har de fått sin början redan före 14 års ålder, och i tre fjärdedela­r av fallen före 24 års ålder.

Förbundet vill inför den nationella veckan för psykisk ohälsa lyfta fram vikten av rätt stöd och hjälp.

Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) säger i en intervju för Helsingin Sanomat att det finns många olika stödformer men inte en heltäckand­e som omfattar allt en barnfamilj kan behöva.

Det är precis så det är. Det finns ingen som har en helhetsbil­d och kan ingripa på ett samverkand­e sätt i problemen. Olika myndighete­r samarbetar inte och tystnadspl­ikten gör det omöjligt att få en helhetsbil­d av en familjs problem. Det saknas också ett övergripan­de system för hur olika ekonomiska stöd påverkar varandra.

Det har kommit många larmrappor­ter om att ungdomarna mår dåligt och att det får allt värre följder. Nästa regering kan inte fortsätta att skrota välfärden. Det är dags att man skrider till handling för att barnfamilj­er ska få stöd för sina problem i ett tidigt skede.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland