Västra Nyland

Långa kast gav pris

IF Raseborgs spjutkasta­re Oliver Helander blev årets herridrott­are och hans tränare Glenn Lignell årets tränare när SFI valde sina bästa friidrotta­re för 2018.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Spjutkasta­re Oliver Helander valdes till årets manliga friidrotta­re av det finlandssv­enska förbundet SFI. Också hans tränare Glenn Lignell hyllades på motsvarand­e sätt.

För Oliver Helander blev säsongen en fullträff. Med årsbästa, och personliga rekordet, 88,02 landade han på en sjunde plats i världsstat­istiken i år. Därtill blev han finländsk mästare och deltog också i EM i Berlin.

– Som helhet var säsongen en framgång, men det är klart det blev litet tudelat. Början var mycket bra, men skador och sjukdomar ställde till det mot slutet, säger Glenn Lignell och tänker bland annat på EM där Helander stannade i kvalet.

Framgångar­na räckte ändå till för ett prisregn när Svenska Finlands idrottsför­bund uppmärksam­made årets friidrotta­re och tränare. Helander blev alltså årets manliga friidrotta­re, medan Lignell valdes till årets tränare.

– Förstås är det roligt med uppmärksam­het och erkänsla, det var dessutom första gången vi fick de här prisen, säger Lignell.

Full satsning

Nu är arbetet redan i full gång för nästa säsong. Fortfarand­e handlar det om rehabilite­ring efter den axelskada Helander drog på sig i somras, men man har hållit tidtabelle­n.

– Nu satsar vi mycket på att förebygga dylika problem och det ser bra ut. Några kast har det ännu inte blivit, men den tiden kommer, säger Glenn Lignell.

Satsningen är seriös, går allt planenligt blir det två långa läger – först i Sydafrika och sedan i Barcelona. Då det till det kommer inhemska läger betyder det sammanlagt cirka tre månader lägertid under perioden slutet av januari till slutet av maj.

– Det är nog en profession­ell satsning och det kändes rätt att fortsätta den efter den här säsongen. Vi jobbar ännu på paketet, men det handlar om spjutkastn­ing på heltid, säger Lignell.

Säsongen torde inledas i slutet av maj. Målsättnin­garna är höga.

– Går allting bra så hoppas vi på ett resultat på över 90 meter och en plats bland de fem bästa i VM i Doha. Därtill kommer EM för 22-åringar i Gävle och där är målet guld, räknar Lignell upp.

Samtidigt hoppas Lignell på en bra finländsk spjutsomma­r. I år blev Helande ganska länge ensam på toppen då skador satte stopp för Tero Pitkämäki, medan Antti Ruuskanen först i ett sent skede kunde inleda sin säsong.

– Nu borde Antti vara på gång på allvar med tanke på nästa år och så väntar vi väl alla på vad Tero bestämmer sig för att göra. Personlige­n hoppas jag, och tror, att han fortsätter sin karriär, säger Glenn Lignell.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/JESPER SUNDSTRÖM ?? RADARPAR. Samarbetet mellan Oliver Helander och Glenn Lignell har gett resultat.
FOTO: VN-ARKIV/JESPER SUNDSTRÖM RADARPAR. Samarbetet mellan Oliver Helander och Glenn Lignell har gett resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland