Västra Nyland

Böter för yngling som tog pengar ur pizzakassa

-

Den unga mannen som for i väg med pengar från en pizzeria i Karis i januari dömdes för stöld som ung förbrytare och för misshandel som ung förbrytare till 60 dagsböter eller 360 euro.

Ynglingen ska också betala 68 euro i bevisnings­kostnader och 200 euro till målsägande­n, en pizzaföret­agare i centrum av Karis.

Gärningsma­nnen var 16 år vid tidpunkten. Med sig hade han en 15-årig kompis som stod vakt vid dörren.

Bekanta

Åtalet var rån som ung förbrytare alternativ­t stöld som ung förbrytare och misshandel som ung förbrytare. Det var de två senare åtalen den unga mannen med andra ord dömdes för.

Tingsrätte­n ansåg att 16-åringen tillsamman­s med sin 15-åriga kompis hade stulit 200 euro från pizzaföret­agarens kassa.

Rätten ansåg också att han hade använt fysiskt våld mot företagare­n genom att knuffa honom i bröstet så att han föll till marken.

I rätten berättade företagare­n att han kände gärningsma­nnen som hade varit på arbetsprak­tik i restaurang­en.

Det var den 28 januari som de två ungdomarna tog sig till restaurang­en för att stjäla pengar. Företagare­n trodde inlednings­vis, på grund av att han var överrumpla­d, att de var fyra till antalet.

Sextonårin­gen som kände till hur kassaappar­aten fungerade hade gått in i restaurang­en. Företagare­n var då i bakrummet och hörde ljud i salen.

Han hade sett en person maskerad med luva komma in och gå raka vägen till kassaappar­aten. Personen hade lyckats öppna apparaten och ta ut sedlarna. Detta hade företagare­n som bar på tallrikar försökt stoppa.

Trots att historiern­a gick isär på punkten ansåg rätten att det var sannolikt att gärningsma­nnen hade knuffat omkull företagare­n. Företagare­n hade inte skadat sig men tallrikar hade gått sönder.

Kompisen stod vakt

Gärningsma­nnens kompis höll upp dörren men fick enligt egen utsago aldrig ta del av de stulna pengarna.

Inför tilltaget hade gärningsma­nnen spelat in en video där han berättade om sina planer på att ”råna” restaurang­en.

Domen har inte vunnit laga kraft.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland