Västra Nyland

Brevborg blir bostäder

I januari ska fem lägenheter av hög kvalitet stå klara i det gamla posthuset i Ekenäs. Projekt Ekboet är i full gång.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Mikael Renlund har ägt posthuset vid Stationsvä­gen i Ekenäs i tio år. Huset byggdes som postens högborg i två etapper 1957 och 1959. De senaste tio åren efter att postens sortering flyttade till det gamla tryckeriet har Barnavårds­föreningen huserat i de utrymmen som nu ska bli bostäder.

Det tidigare postkontor­et har delats in i två mindre affärsloka­ler där Handelsban­ken och klädbutike­n MK nu hyr in sig.

I huset byggs just nu fem luftiga lägenheter med öppet kök och vardagsrum och ett eller två sovrum. Bostäderna är i storleken 49 till 77 kvadratmet­er.

Alla lägenheter har balkong. De är väldigt ljusa tack vare de stora fönstren och takhöjden.

– Eftersom bostäderna vetter mot innergårde­n, varifrån de också har sina ingångar, bor man ganska privat fastän centralt på gångavstån­d till all service, säger Anna Vuorela som är Renlunds dotter och ansvarig för inredninge­n.

I en av lägenheter­na på andra våningen finns möjlighet att bygga ett rum på tredje våningen med egen takterrass. Men det är upp till köparen.

Till fyra av de fem bostäderna hör ett hobbyrum i källaren.

– Där kan man ha sitt hemmakonto­r, sin snickarbod eller sin syateljé till exempel. Du kan ta din hobby med dig fast du flyttar från ett större hus. Bostäderna lämpar sig för aktiva människor i alla åldrar, säger Renlund.

Själen kvar

Trots att det mesta förnyas är det här huset inte ett opersonlig­t nybygge. Det har en historia och karaktär. Husets historia kommer att synas speciellt i en av lägenheter­na där det finns ett gammalt bankvalv. Men man kommer också att framhäva till exempel de röda detaljerna i fasaden. Husets färgsättni­ng består i övrigt på utsidan.

– Det är viktigt att huset fortsättni­ngsvis smälter in i miljön, säger Janina Skult som är huvudplane­rare.

Posthuset är gediget byggt med betongbalk­ar i taket. Några större problem att bygga om är det inte eftersom det finns få bärande väggar. Det är Skult som ritat upp en vettig planlösnin­g.

– Att få in alla funktioner i ett kompakt format men ändå bevara den rymliga känslan har varit en utmaning. Men vi har lyckats genom att koncentrer­a tekniken till utvalda platser. I övrigt är varje bostad planerad som en separat helhet, säger Skult och Vuorela.

Tuff marknad

Som byggherrar fungerar paret Mikael och Susanna Renlund och Ray Lindberg via sitt bolag Kontoret Konsult. Det lindbergsk­a byggföreta­get Rolinda är huvudentre­prenör. Gänget bakom projektet är medvetet om att marknaden är tuff, men tror att det finns en beställnin­g på unika bostäder.

– Vi tror att vårt utbud skiljer sig från det övriga utbudet i staden. Prissättni­ngen ska vara sådan att man har råd att köpa en bostad här om man har sålt sitt hus, säger Lindberg.

Ändå har man satsat på material av hög kvalitet.

– Man kan använda sig av lite dyrare material eftersom det är fråga om så få lägenheter, säger Renlund.

– Vi har eftersträv­at en ljus och nordisk atmosfär. Lägenheter­na får ekparkett, i badrummen är det mosaik som gäller. Inredninge­n utgör en neutral bas så att man själv med enkla medel kan sätta sin prägel på bostaden, säger Vuorela.

Den första visningen kommer att ges den 17 november. Då ska mellanvägg­arna vara resta. Materialpr­over ska finnas tillgängli­ga så att man kan bekanta sig med det slutliga utförandet och eventuellt påverka det.

Marknadsfö­ringen har inte inletts på allvar.

– Vi har velat planera den noggrant, eftersom marknaden är ganska tuff för tillfället och det gäller att sticka ut ur mängden, säger Lindberg och Renlund.

 ?? FOTO: KRISTOFFER NÖJD ?? UTVECKLAR. Mikael Renlund, Anna Vuorela, Janina Skult och Ray Lindberg på den före detta lastbrygga­n som snart kommer att bli balkong i en av lägenheter­na.
FOTO: KRISTOFFER NÖJD UTVECKLAR. Mikael Renlund, Anna Vuorela, Janina Skult och Ray Lindberg på den före detta lastbrygga­n som snart kommer att bli balkong i en av lägenheter­na.
 ?? BILD: JS BYGG & DESIGN ?? ÄRAR DET GAMLA. Alla lägenheter får balkong. Det före detta posthusets röda detaljer framhävs även i de nya konstrukti­onerna.
BILD: JS BYGG & DESIGN ÄRAR DET GAMLA. Alla lägenheter får balkong. Det före detta posthusets röda detaljer framhävs även i de nya konstrukti­onerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland