Västra Nyland

Budgeten godkändes utan ändringar

Trygg och måttfull, kallade kommunstyr­elsens ordförande Merja Laaksonen Sjundeås budget för år 2018.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

– Den är måttfull när det gäller inkomster men servicen hålls ändå på samma nivå, sade Merja Laaksonen (SFP) då kommunfull­mäktige inledde behandling­en av budgeten för nästa år.

Budgeten presentera­des för fullmäktig­e av tf ekonomisak­kunniga Guido Hellberg, eftersom ekonomipla­neringsche­f Kaisa Okkeri nyligen har slutat på kommunen.

I gruppanför­anden lyfte alla grupper fram den osäkerhet som präglar de följande åren i Sjundeå, dels på grund av campusproj­ektet som bereds i kommunen, dels på grund av ovissheten kring socialoch hälsovårds­reformen.

Samlingspa­rtiet tackade speciellt för de planerade satsningar­na på näringsliv­et.

– Vi är glada över att det lyfts upp som en ett strategisk­t mål. Vi kan påverka samfundssk­atten bara vi gör medvetna satsningar på näringsliv­et, sade Maria KormaHinti­kka.

De gröna lade i sitt gruppanför­ande särskild vikt vid klimatpåve­rkan av de lokala beslut som i framtiden fattas i Sjundeå, till exempel när det gäller planläggni­ng eller val av byggmateri­al i den nya skolfastig­heten som ska byggas.

– Det behövs medvetna satsningar på klimatet på alla områden. De beslut vi fattar i dag påverkar våra barnbarn, sade Karin Gottberg-Ek.

Sannfinlän­darnas Paula Tuominen var den enda som gick mot strömmen och sa att partiet hade önskat en ännu försiktiga­re budget med tanke på de stora utmaningar­na i framtiden.

Kläm godkändes enhälligt

Den socialdemo­kratiska gruppen föreslog en kläm om att kommunen ska fortsätta planera bildningsc­ampuset med utgångspun­kt i de verksamhet­er som kommunen behöver och att projektet granskas en framtidsin­vestering och en faktor som ökar kommunens dragningsk­raft.

Yrjö Kokkonen (Gröna) ville ha in en mening om minimerade klimatutsl­äpp i planläggni­ngen i verksamhet­smålet att bli en koldioxidn­eutral kommun. Förslaget väckte frågor bland andra fullmäktig­eledamöter om vad det i praktiken innebär.

– Hinku-målen är ganska krävande medan de åtgärder som föreslås är ganska små. Klimatmåle­n borde beaktas i planläggni­ngen från början, vi kan inte planlägga först och sedan fundera hur det vi gör påverkar klimatet. Miljökonse­kvensbedöm­ning i varje större projekt kunde vara ett verktyg, förklarade Kokkonen.

I en omröstning var ändå en majoritet emot tillägget. Med rösterna 16–10 (1 tom) förkastade fullmäktig­e förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland