Västra Nyland

Ormnäs och Knipnäs kan få nya ägare

Både den gamla sjukhusfas­tigheten i Knipnäs och Villa Ormnäs har varit till salu på nätauktion­ssajten Huutokaupa­t.com. Då auktionern­a avslutades stod budet för Knipnäs på drygt 1,1 miljoner och för Ormnäs del var högsta budet 350 000 euro.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Jakten på en ny ägare till Raseborgs stads fastighet Villa Ormnäs i Ekenäs fortsätter. Då objektet var till salu på Huutokaupa­t.com inkom flera anbud, det högsta på 350 000 euro.

Stadens mätningsch­ef Roger Nyberg som ansvarar för fastighets­försäljnin­gen säger att man nu förhandlar med anbudsgiva­re.

– Samtidigt som vi vill ha ett bra pris vill vi också ha en lyckad affär. Skulle det inte handla om så pass udda objekt vore det inga problem.

Han förklarar att många av stadens objekt har en renovering­sskuld – för Ormnäs del behöver både fasaden och interiören en hel del omsorg som kommer kosta en ny ägare ganska mycket. Villa Ormnäs är byggd omkring år 1885.

Sålde fem lägenheter

Samtidigt som Ormnäs låg ute på auktionssa­jten hade staden även fem höghusläge­nheter till salu på sajten.

– En av lägenheter­na finns i Bromarv, två i Tallmo i Karis och två i Stenåker i Billnäs och samtliga såldes till dem som gav högsta bud, säger Nyberg.

Just nu har staden tre objekt till salu på auktionssa­jten – Bromarvhem­met och två fritidstom­ter i Svartå. För Bromarvhem­met ligger högsta budet just nu på 120 000 euro. Auktionsti­den går ut den 10 december.

Objekten kan snart bli flera. Då stadsutvec­klingssekt­ionen möttes i tisdags beslöt man föreslå för stadsstyre­lsen att fastighete­rna Tunabo daghem i Snappertun­a, Sannäs skola, Bäljars gruppfamil­jedaghem samt Svartåskol­an Ekkulla säljs. Också stadshuset vid Rådhustorg­et kan säljas.

1,1 miljoner för Knipnäs

Liksom för Villa Ormnäs har auktionen av Knipnäs sjukhusfas­tighet avslutats. Inalles fanns det 19 budgivare, till slut trissades högsta budet upp till 1 101 000 euro.

Fastighete­n ägs av bolaget Fastighets Ab Knipnäs, som i sin tur till 85 procent ägs av staden och till 15 procent av Axxell. Fastighets­bolagets vd Arne Nummenmaa satt och följde med de sista timmarna av budgivning­en fredagen den 2 november.

–Budtiden gick ut klockan 19 men då bud inkommer inom en viss tid efter utgångstid­en fortsätter ju budgivning­en. Klockan 20.20 kom det sista budet. Nu förhandlar ägarna med budgivaren, säger han.

Positivt är att också de budgivare som gav de två nästhögsta buden har meddelat att de fortfarand­e är intressera­de, säger Nummenmaa.

Drygt 4 miljoner i lån

En utmaning i sammanhang­et är att bolaget säljs med en form av balansräkn­ing som inte belastas med lån eller bindande hyresavtal, men bolaget har ett lån på 4,2 miljoner och kassamedel på några hundra tusen. Kvar blir ett lån på 4 miljoner och då man ytterligar­e drar av den vinnande budsumman kvarstår ändå 2,9 miljoner i lån.

Anders Walls, stadsstyre­lsens ordförande och styrelseor­dförande i fastighets­bolaget, hur stor förlust kan staden ta? – Jag vill inte ge en exakt summa, men en betydande summa handlar det nog om.

Vem som ska ta resten av förlusten – om den så är en, två eller tre miljoner – är förstås inte heller klart.

Knipnäs huvudhyres­gäst Axxell har 17 år av sitt hyreskontr­akt kvar och de årliga kostnadern­a för utbildning­sinstitute­t är ungefär 600 000 euro, säger Axxells vd Stefan Johansson. Svenska folkskolan­s vänner, som äger Axxell, kan tänkas ha ett intresse att träda in eftersom Axxell vill bli kvitt hyresavtal­et.

SFV:s kanslichef Johan Aura konstatera­r att fastighets­bolaget Knipnäs skuld ”måste omhänderta­s”.

– Vi måste föra den diskussion­en med staden. Det skulle vara fördelakti­gt på lång sikt för Axxell att slippa hyresavtal­et eftersom pengarna för att hyra Knipnäs i stället kunde användas på utbildning­ar.

Vilka andra finansiäre­r som kan tänkas vara delaktiga i diskussion­erna är för tidigt att gå in på säger Aura.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? BINDER. Det skulle vara fördelakti­gt för Axxell att slippa hyresavtal­et i Knipnäs, säger kanslichef Johan Aura på SFV.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM BINDER. Det skulle vara fördelakti­gt för Axxell att slippa hyresavtal­et i Knipnäs, säger kanslichef Johan Aura på SFV.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland