Västra Nyland

Lodjuret blev skjutet – jaktbrott misstänks

- TOBIAS PETTERSSON

Undersökni­ngar visar skottskado­r på lodjuret som hittades på ett skär i Ingå tidigare under hösten.

Det döda lodjuret som skådespela­ren Pelle Heikkilä och hans familj hittade under en roddtur i Ingå skärgård i oktober har nu genomgått en grundlig undersökni­ng hos livsmedels­säkerhetsv­erket Evira i Uleåborg. Fynden som gjorts pekar på jaktbrott.

Enligt Eviras utlåtande har lodjuret skador som tyder på att det blivit skjutet. Djuret, som varit dött i flera månader, hade också fått sina baktassar bundna med grönt plastband.

I samband med fyndet i oktober tog polisen emot en anmälan om grovt jaktbrott, vars straffskal­a är fängelse på fyra månader till fyra år.

I Finland har levande vilt som skjuts olovligt också riktgivand­e värden som personer som döms för jaktbrott kan tvingas betala staten. Det riktgivand­e värdet för ett vuxet lodjur är 1 400–2 100 euro.

Under förundersö­kningen har det framkommit att frivilliga brandkåren lyft upp det avlidna djuret ur vattnet redan i somras.

Polisen utreder fallet och ber allmänhete­n meddela iakttagels­er till e-postadress­en vihjeet.espoo@poliisi.fi.

I Finland skjuts årligen omkring 400 lodjur under lovlig jakt. Jaktsäsong­en pågår mellan december och februari. I fjol var den totala finländska lodjurssta­mmen 2 355– 2 495 djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland