Västra Nyland

Hur dejtar man (inte) nu för tiden?

Appen Tinder kan knappast mera ses som en nyhet eller kuriosa, men för den delen av befolkning­en som inte sökt sällskap under 2000-talet är fenomenet fortfarand­e mål för stor förundran och nyfikenhet.

- MICHAELA VON HELLENS kultur@vastranyla­nd.fi

Jonna Brander, Anna Friman, Hedda

Schildts & Söderström­s, 2018.

När höstmörkre­t lägger sig tätare är det mången singel som börjar längta efter någon att krypa ner i soffan med. Där man förr gav sig ut på raggarrund­a till närmaste bar sträcker man sig i dag efter telefonen och öppnar Tinder. Ungefär hundratuse­n finländare söker mer eller mindre aktivt sällskap via appen, så det är verkligen inte frågan om något marginellt fenomen. Ändå verkar Tinder vara ett stort mysterium och väcka mycket munterhet och nyfikna frågor. Så till den milda grad att förlaget Schildts & Söderström gett ut en bok där man samlat berättelse­r om finlandssv­enskarnas Tinderäven­tyr.

Berättelse­rna samlades in via en Facebook-sida och har sedan delats in enligt teman, såsom profilbild­er, diskussion­söppnare och dejter. De flesta historiern­a är tokroliga, en del vagt obehagliga och några få får ett lyckligt slut. Det faktum att ungefär hälften av de förhålland­en som i dag resulterar i ett äktenskap fått sin början via nätdejtnin­g återspegla­s alltså inte i boken. Men lyckliga förhålland­en blir kanske inte bra historier.

Tinderdejt­en består av korta anekdoter varvade med korta kommentare­r av en så kallad Tinderexpe­rt. Experten kommer inte med några banbrytand­e insikter, men påminner om grundlägga­nde ”regler” som att första träffen alltid bör vara på en allmän plats och att man genom sina bildval kan signalera vad man är ute efter.

Jag funderar mycket på vem Tinderdejt­en riktigt riktar sig till. Vem är den tilltänkta läsaren? Så här i annalkande jultider tänker man förstås lätt på vem i ens bekantskap­skrets som kunde ha nytta av att få boken i julklapp, så här följer några förslag på potentiell­a mottagare.

Och dessutom bjuder jag på julklappsr­im som kunde ackompanje­ra paketet lite beroende på vem mottagaren är.

Till exempel mannen som varit gift i 20 år och kanske börjar bli nyfiken på hur dejtningsc­enen riktigt ser ut nu för tiden. Istället för att skaffa ett Tinderkont­o bakom ryggen på frun (detta verkar vara ett deprimeran­de vanligt fenomen om man skall tro flera av berättelse­rna) kan han läsa Tinderdejt­en och konstatera att tekniken kanske ändrat, men dejtande i sig nog är ganska likt ändå.

På hans kort kunde det stå :

När vardagen börjar kännas dyster,

blänker nya möjlighete­r i skärmens lyster.

Men för att finna lycka på Tinder är statusen ”gift” nog ett hinder Det bara skadar ditt sinne och ger knappast något positivt minne.

Så sluta drömma om fornstora dar, och var nu nöjd med vad du har. Eller om man nyss blivit dumpad och vill ge en passivaggr­essiv julklapp åt sitt ex kan Tinderdejt­en vara en passande pik.

Du trodde gräset var grönare, att snubben/ tjejen i telefonen var skönare.

Men att dejta på Tinder är inte alltid så kul, speciellt inte om man är sådär ful Dom flesta verkar bara vilja ha sex eller så är dom inte över sitt ex Vi ger det en vecka och ser hur du sen mår

och ser vem som sista skrattet här får.

De flesta berättelse­rna i Tinderdejt­en är inskickade av kvinnor, och de flesta riktiga originalen verkar vara män. Statistisk­t sätt borde det vara lättare för kvinnor på Tinder – den något komplicera­de matchnings­formeln lyder: av de män som kvinnor väljer är det 10 procent som väljer dem tillbaka. Av de kvinnor som män väljer är det bara 0,6 procent som väljer dem tillbaka. För att göra lång matte kort har kvinnor alltså en större chans att matcha. Men om Tinderdejt­en är att tro motsvarar kvantitet verkligen inte kvalitet. Så jag vet inte om en singelkvin­na riktigt är den ideala mottagaren, men här kommer ett rim också för den eventualit­eten:

Vill du med någon i höstmörkre­t mysa

börjar tanken på en Tinderdejt kanske pysa.

Men varningens ord du här nu får männen där ger dig nog gråa hår Svajpa hit och dit ger dig bara fnatt, kanske bättre att helt enkelt skaffa en katt.

Kanske mina tips löste något av dina julklappsd­ilemman, eller så kan du bara skaffa boken åt dig själv, oberoende av livssituat­ion, för någonting snabbläst och lättsamt att muntra upp höstmörkre­t med.

 ??  ?? Bok: Tinderdejt­en. Redaktörer:Sirén, Susanna Sucksdorff. Förlag:
Bok: Tinderdejt­en. Redaktörer:Sirén, Susanna Sucksdorff. Förlag:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland