Västra Nyland

Urskilja fotgängare

Grått och dystert är perfekt vikingaväd­er, men det är svårt att och cyklister i trafiken. Några killar i Jakobstad fick en idé som hjälper upp läget.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

För ett knappt år sedan köpte Åbobon Kim Varjo en Iphone på nätsajten tori.fi. Mobilen var ny och det fanns kvitto. Eftersom den var köpt på avbetalnin­g kollade Varjo med säljaren Telia vad som kunde hända om den första ägaren slutade betala. Svaret var att avbetalnin­gen var en sak mellan företaget och köparen, mobilen kan inte återkrävas.

I höstas slutade mobilen att fungera. Varjo gick till en Teliabutik för att kolla läget. Där fick han veta att mobilen var anmäld stulen. Mannen som Varjo köpte den av hade gjort detta med hjälp av mobilens IMEI-identifier­ingsnummer, skriver Åbo Underrätte­lser.

Kriminalko­mmissarie Jussi Helesvirta känner till tillvägagå­ngssättet. Han beskriver det som ett slags ”snabblån”. Man köper en ny telefon, och säljer den genast vidare, litet billigare. Det man förlorar är mindre än kostnadern­a om man tar ett snabblån.

Det här är lagligt, så länge den första ägaren sköter sina förpliktel­ser.

– När säljaren använt pengarna minskar kanske viljan att sköta avbetalnin­garna, säger Helesvirta.

Följande steg är att anmäla den sålda telefonen som stulen, och kanske sköta resten av avbetalnin­gssumman med försäkring­spengarna.

Nu sitter Kim Varjo med en helt lagligt död telefon. Enligt ÅU öppnar operatören anslutning­en först

Qnär de rättsliga processern­a är avslutade.

Grått, regnsjukt och dystert, perfekt vikingaväd­er. Det sade regissören David Bartlett när Åland bekantade sig med inspelning­en av en film om kvinnliga vikingakri­gare i Vikingabyn i Saltvik. Vi berättade om planerna i september.

Det är inte bra vädret som är perfekt för ändamålet. Bartlett är lyrisk när han berömmer inspelning­splatsen, logistiken, logiet och miljön, och dessutom öser han beröm över ålänningar­nas tillmötesg­ående hjälpsamhe­t.

Han är förvånad över att inte fler bolag spelar in film på Åland. Till saken hör att den här inspelning­en är den första som får landskapet­s produktion­srabatt på högst 30 000 euro, summan betalas

Qmot kvitton över inköp på Åland.

Vid Ålandstidn­ingens besök var experten på vikingatid­a stridstekn­ik, nederlända­ren Jaap Hogendorn, i färd med att träna vikingakri­garna.

– Sikta inte på skölden, sikta på bäraren, publiken ser om ni bara slåss för ljudets skull, manade Jaap Hogendorn.

Fredligare gick det till på brandkårsl­ägret för ungdomar som ordnades i Närpes. Där fick unga FBK:are delta i realistisk­t utformade övningar till exempel i rökdykning och släcknings­teknik. Också första hjälpen stod på programmet, skriver Vasabladet.

Närpes brandkår hade riggat varierande uppdrag runtom i Närpes, larmet kunde komma när som helst. Då gällde det för lägerdelta­garna

Qatt avbyta allt de sysslar med och snabbt hoppa in i den brandbil de hade blivit anvisade.

Med vid lägret fanns också Alexandra Sjöblom från Nykarleby. Hon jobbar som brandman vid Södertörns brandförsv­arsförbund i Stockholm.

Hon uppmuntrar andra som drömmer om brandmansy­rket att satsa på sin dröm. Dessutom är hon ett levande exempel på att kvinnor visst klarar av jobbet.

Det är bra att ha ett visst träningsin­tresse, jobbet är väldigt fysiskt och tränandet är en viktig del av yrket.

Lägerledar­en Kim Påfs hoppas att lägret och ungdomsver­ksamheten leder till att ungdomarna engagerar sig i den frivilliga brandkåren.

– Mycket inom Österbotte­ns räddningsv­erk bygger på frivillig verksamhet, så det måste komma nya förmågor.

I det täta novembermö­rkret är det svårt att urskilja cyklister och fotgängare som inte hjälper till genom att förse sig med reflexer och andra ljusanordn­ingar. Nu har en ljus idé spridit sig bland killar i Jakobstad.

För några veckor sedan började de dekorera hjälmar och cyklar med batteridri­vna ljusslingo­r. Aron som går i klass 4 har hela fem slingor på sin cykel. Till däcken har han valt ledslingor med hundra små lampor, och på ramen har han både längre och kortare slingor, skriver Österbotte­ns Tidning.

Milton säger att man syns när man cyklar, och det ser fint ut när hjulen snurrar.

Det är rätt mycket jobb att fästa slingorna, man behöver ganska mycket tejp. Slingorna måste tejpas på ungefär varannan eker för att hålla.

Lärarna i Språkbadss­kolan berömmer initiative­t.

– Vi hoppas att fler ska bli inspirerad­e, det är både kul och fiffigt, säger läraren Stina Ehrström.

QVitlök ska planteras på hösten, så att löken hinner bilda rötter. Själva löken börjar växa tidigt på våren.

Men om man vill njuta av de gröna, späda skotten som kommer upp ovan jord kan man plantera vitlökskly­ftor i krukor på fönsterbrä­det över vintern. Vitlökssko­tten är milda och härliga i matlagning­en, tipsar Eva-Lena Gullas vid företaget Exotic Garden i Nämpnäs.

Till Syd-Österbotte­n säger hon att vitlök från matbutiken kan vara preparerad så att den inte ska gro. Då blir det ju inget grönt i krukan.

Hon rekommende­rar inhemsk vitlök för fönsterbrä­desodlaren.

Q

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPLITTERNY. Kim Varjo köpte en ny Iphone i andra hand på en nätsajt. Plötsligt slutade mobilen att fungera, den förra ägaren hade anmält den var stulen. Polisen känner till tillvägagå­ngssättet, och kallar det ett slags snabblån.
FOTO: MOSTPHOTOS SPLITTERNY. Kim Varjo köpte en ny Iphone i andra hand på en nätsajt. Plötsligt slutade mobilen att fungera, den förra ägaren hade anmält den var stulen. Polisen känner till tillvägagå­ngssättet, och kallar det ett slags snabblån.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland