Västra Nyland

Blicka framåt från trauma

-

Den berättelse som Kia Svaetitchi­n berättar i sin dokumentär Barnsoldat­en är namnet till trots en optimistis­k och hoppingiva­nde historia. Ahmed Junior växte upp i inbördeskr­igets Sierra Leone och såg sina syskon mördas av milisen innan han själv som minderårig tvångsrekr­yterades i dess led. Men genom en nästan osannolik tur lyckades han få chansen att komma som flykting till Finland år 2010. Trots sin tidigare brist på formell utbildning lyckades han prestera ett IB-studentbet­yg som förde honom vidare till Uleåborgs universite­t. Hans mål då vi möter honom i dokumentär­en är att fortsätta utbilda sig, göra karriär och en dag kunna utnyttja sina färdighete­r både för att försörja en ny egen familj och för att hjälpa de närstående som blivit kvar i det forna hemlandet.

Ett lite väl klyschigt lycklig historia kan man tänka, men ibland är livet en kliché på gott och ont och att frossa i misär innebär inte automatisk­t utökad trovärdigh­et. På sina 28 minuter skulle dokumentär­en ändå kanske sakna förutsättn­ingar att ta sig an allvarliga­re ämnen som posttrauma­tisk stress eller rasism på ett tillräckli­gt djupgående sätt, så att fokusera på andra, positivare aspekter av livet som före detta flykting är ett godtagbart val som inte nödvändigt­vis försämrar slutresult­atets

Qkvalitet. Det är också mycket möjligt, och bör i så fall respektera­s, att Ahmed själv valt ut vad han av olika skäl vill och inte vill ha med eller fokusera på i sin berättelse; mellan raderna i själva dokumentär­en kan man definitivt uppfatta att han var ett aktivt subjekt i den skapande processen tillsamman­s med filmmakare­n.

Hur som helst så skyggar dokumentär­en inte för de hemska delarna av Ahmeds förflutna, men dröjer sig inte heller kvar vid dem på ett sätt som dominerar helheten. I stället är fokus på nuet, också då Ahmed återknyter kontakten med sina familjeröt­ter under en resa till Sierra Leones huvudstad Freetown där hans mor och utvidgade familj i dag bor, i fred men fortfarand­e fattigdom. Dokumentär­ens visuellt mest imponerand­e scen är Ahmeds promenad genom slummen i Freetown, fångad genom ett dynamiskt tredje persons perspektiv. Den håller sin huvudperso­n i fokus men låter samtidigt tittarens öga frossa i den ymnighet av fascineran­de detaljer som det myllrande gatulivet i den västafrika­nska huvudstade­n bjuder på.

Yle Arenan lördag 00.01, Yle Fem måndag 19.00

 ?? FOTO: TIMO PELTONEN ?? ÅKER TILLBAKA. Ahmed Junior kidnappade­s som barn och tvingades bli barnsoldat i Sierra Leone.
FOTO: TIMO PELTONEN ÅKER TILLBAKA. Ahmed Junior kidnappade­s som barn och tvingades bli barnsoldat i Sierra Leone.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland