Västra Nyland

100 år efter Det stora kriget

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

I söndags samlades flera av världens ledare vid Triumfbåge­n i Paris. Orsaken var att det hade gått 100 år sedan franska, brittiska och tyska representa­nter träffades i en tågvagn för att signera stillestån­dsavtalet. Det betydde att första världskrig­et var över. Avtalet som underteckn­ades klockan 11 den 11 november 1918 var i praktiken en tysk kapitulati­on och i samband med Versailles­freden sommaren 1919 tog Tyskland på sig skulden för kriget.

Avtalet i Versailles resulterad­e i stora skadestånd för Tyskland, landavträd­elser och en kraftig reducering av krigsmakte­n. Som med många väpnade konflikter finns det flera siffror som cirkulerar när det handlar om antalet stupade, men flera än nio miljoner människoli­v gick förlorade i skyttegrav­arna. Samtidigt såg kriget till att Europas karta ritades

Oom – kejsardöme­t Tyskland, kejsardöme­t Ryssland, Österrike-Ungern och det Osmanska riket upplöstes. Det uppstod flera nya och mindre stater, bland annat Finland.

Första världskrig­et började sommaren 1914 och den utlösande faktorn var mordet på tronföljar­en i Österrike-Ungern, Franz Ferdinand. Mordet, som utfördes av Gavrilo Princip, resulterad­e i att Österrike-Ungern överlämnad­e ett ultimatum till Serbien som innehöll närmast oacceptabl­a krav. Serbien gick inte med på alla krav och ÖsterrikeU­ngern förklarade krig.

Ryssland som var på Serbiens sida mobilisera­de sina styrkor i slutet av juli och det föranledde Tyskland att göra detsamma några dagar senare. Frankrike var följande land att välja samma väg och gjorde det i hopp om att ta tillbaka områden som Tyskland hade erövrat under ett tidigare krig. Den tyska krigsförkl­aringen mot Ryssland lät heller inte vänta på sig och några dygn senare gick Storbritan­nien in i konflikten efter att ha förklarat krig mot Tyskland.

Kriget som skulle göra slut på alla krig var ett faktum.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland