Västra Nyland

Debatt: ”Man måste fråga sig om vi vill ha en sådan demokrati i Raseborg där en handfull beslutsfat­tare använder sig av sin makt på detta sätt.”

- (Vänsterför­bundet) EMILIA PAARMA-JUNTTILA DICKEN MANNSTRÖM (De gröna) SYLVA HEERMAN (SFP) FRANK HOLMLUND (SDP) SAMI LETTI (SDP) PETRA BAARMAN (SDP) ledamöter i social- och hälsovårds­nämnden, Raseborg

Socialoch hälsovårds­tjänsterna samt kommuninvå­narnas välbefinna­nde är förknippad­e med bland annat utbildning, kultur och näringsliv. När dessa delområden fungerar i kommunen mår också kommuninvå­narna bättre. Det är därför ytterst viktigt med gott samarbete, förståelse och förtroende mellan de olika sektorerna i kommunen. Medier och kommuninvå­nare har varit intressera­de av och bekymrade över social- och hälsovårds­tjänsterna i Raseborg. Vi vill för vår del öppna upp ärendet ur social- och hälsovårds­nämndens synvinkel.

I nämnden har vi funderat mycket över vilka tjänster som behövs, att tjänsterna ges i rätt tid och vilken typ av servicestr­uktur som behövs i Raseborg. På fältet har rått stor oro över att servicen och vårdkedjor­na inte fungerat inom äldreomsor­gen. Följden av illa fungerande vårdkedjor har lett till att vi betalat straffavgi­fter till den specialise­rade sjukvården, klienterna har inte alltid vårdats på ändamålsen­liga ställen och de arbetarsky­ddsmässiga riskerna som personalen utsatts för har ökat. Vi vill fatta våra beslut utifrån en bred faktabas; hur tjänsterna förverklig­as i praktiken är en del av denna informatio­n.

Vi har varit tvungna att fokusera på tydliga och konkreta målsättnin­gar samt åtgärder. Vi sammankall­ade nämnden till ett extra möte efter sommarseme­strarna för att i lugn och ro tillsamman­s med tjänstemän­nen gå igenom situatione­n samt fundera på korrigeran­de åtgärder inom hemsjukvår­den (vård i hemmet). Vi framhöll att vi behöver en helhetsbil­d över de nuvarande vårdkedjor­na, informatio­n om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Hur vårdkedjor­na fungerar är en mångfasett­erad fråga som påverkas bland annat av tidigare politiska beslut om indragna vårdplatse­r.

Vi är medvetna om att vården påverkas av förändring­ar i servicestr­ukturen. Vi ville fördjupa oss i det som fungerar bra i servicestr­ukturen och särskilt i våra ”flaskhalsa­r”. Detta för att rikta satsningar­na rätt och den vägen få vårdkedjan ur klientens synvinkel att fungera bättre.

Vi understödd­e tjänstemän­nens förslag om ett hemförlovn­ingsteam. Man måste via försök hitta olika arbetssätt för att sedan utveckla verksamhet­en. Då vi vid senaste möte diskuterad­e teamet och klientavgi­fterna blev vi övertygade om att det är ytterst viktigt att minimera alla de riskfaktor­er som upprätthål­ler flaskhalsa­rna i vårdkedjan.

Vi ser en stor risk om klienten väljer att inte ta emot den service hemförlovn­ingsteamet erbjuder. Klienten kan anse att den service hen får via hemvården är tillräckli­g, varför då betala för ytterligar­e service?

Hemförlovn­ingsteamet har inrättats för att klienterna ska ha få den servicen hen behöver. På så sätt kan vi trygga en fungerande vårdkedja.

Om klienten däremot väljer att inte ta emot servicen till exempel på grund av extra kostnader försvinner inte våra flaskhalsa­r utan de riskerar att bli flera. Har vi råd med det?

Därför föreslog vi på nämndens möte att klientavgi­fter inte ska uppbäras. Röstningsr­esultatet över de politiska gränserna bekräftade att vi ser saken på samma sätt. Vi vill arbeta för bättre fungerande socialoch hälsovårds­tjänster och var tillfredss­tällda över att klientavgi­ften inte gjordes till ett problem och att nämnden vågade koncentrer­a sig på helheten. Vi vill jobba för att införa arbetssätt som utvecklar servicen.

Vi överraskad­es av stadsstyre­lsens beslut från den 29 oktober att överta nämndens beslut om klientavgi­fter. Beslutet i stadsstyre­lsen tillkom efter omröstning där rösterna föll 6–4. Synbarlige­n går oron över stadens dåliga ekonomi och eventuella intäkter (20 000–30 000 euro) som klientavgi­fterna skulle inbringa framför helhetsbil­den. Om motivering­en är att klientavgi­fterna bör vara i linje med övriga klientavgi­fter måste man konstatera att stadsstyre­lsens verksamhet­ssätt inte är i linje med viljan att utveckla social- och hälsovårds­tjänsterna eller att lösa de problem som belastar stadens ekonomi. Stadsstyre­lsens sätt att agera visar att vi i nämnden inte lyckats nå fram till stadsstyre­lsens medlemmar med de lösningar som vi i nämnden anser vara nödvändiga.

Demokratin fick också i och med stadsstyre­lsens beslut helt nya nyanser. Man måste fråga sig om vi vill ha en sådan demokrati i Raseborg där en handfull beslutsfat­tare använder sig av sin makt på detta sätt.

Efter stadsstyre­lsens beslut har vi varit tvungna att på nytt fundera över arbetet i nämnden. Vi väntar med intresse på stadsstyre­lsens alternativ­a lösningar till att öppna flaskhalsa­rna i vårdkedjor­na.

För oss är det viktigt att även i fortsättni­ngen jobba för att vi bättre känner till de behov som finns och den situation som råder inom social- och hälsovårde­n. Samarbete och öppenhet är nyckelfakt­orer i vårt arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland