Västra Nyland

Faddrars pengar gör klar nytta i Hoshangaba­d

Sjukskötar­en Terese Lindholm från Ekenäs är rätt nyligen hemkommen efter tio dagar i Indien. I sig är en Indienresa kanske inte så spektakulä­r, men hon åkte dit för att se vad som gjorts i områdena där finländare har fadderbarn.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Ekenäsbon Terese Lindholm älskar att resa. Till vardags jobbar hon som sjukskötar­e på Raseborgs sjukhus sedan 2010.

Till hennes liv hör också välgörenhe­t, hon har bland annat ett fadderbarn via organisati­onen World Vision Finland, 4-åriga Cynthia i Uganda.

– Jag valde att stödja fadderverk­samheten efter att en kollega berättade om sina upplevelse­r då hon deltagit i en liknande resa som jag deltog i nyss, säger Terese Lindholm.

Hjälper hela byn

Hon tyckte att det kändes som ett konkret sätt att hjälpa och de facto är det inte bara det egna fadderbarn­et som stöds, utan hela byn och samhället.

Genom World Visions fadderverk­samhet ombesörjs bland annat att invånarna i byarna som stöds har rent vatten, får utbildning om hygien och hjälp med att bygga toaletter i den egna byn och att lärare utbildas så att barnens utbildning­snivå blir bättre samt att rådgivning­spersonal utbildas som kan handleda i hygien och hälsofrågo­r.

– Organisati­onen hjälper också till med stöd- eller specialund­ervisning för barn. En gång per år görs ett test för att fastställa vilken nivå barnen är på och de som behöver stödunderv­isning får det. Den undervisni­ngen sker utanför den vanliga skoltiden.

World Vision ordnar en till två fadderreso­r per år så att faddrar kan besöka sina fadderbarn och se vad som gjorts i deras områden. Organisati­onen lottar också varje år ut resor bland faddrar som anmält intresse och nyligen råkade lotten falla på Terese Lindholm.

– Vi var en grupp på 19 personer som åkte till Indien, de andra har fadderbarn just där och åkte för att träffa dem. Två i gruppen var från organisati­onen World Vision.

Hon erkänner att hon inte tidigare känt någon längtan efter att åka till Indien – men efter att ha upplevt landet på plats kan hon med facit på hand säga att det är ett intressant och mångfacett­erat land.

– Någon gång vill jag också gärna besöka Uganda och mitt fadderbarn där och se skillnader och likheter med arbetet som World Vision gör där jämfört med i Indien.

Fick se verklighet­en

Resan utgick från Delhi och där delade gruppen på sig så att en del åkte till Rajnandgao­n, en del till Hoshangaba­d.

Terese Lindholm berättar med inlevelse om Hoshangaba­d. Meningen är att samhället år 2022 ska klara sig själv, det är det mål som World Vision ställt.

– Men naturligtv­is tar allt inte slut över en natt om man inte nått målet.

Hoshangaba­d är uppbyggt av 160 byar och organisati­onen har verksamhet i 77 av dem, berättar Terese Lindholm.

– Vi besökte några olika byar där vi fick ta del av deras rådgivning­sverksamhe­t och deras skolor samt höra rådgivare berätta om sina jobb.

Inom ramen för rådgivning­sverksamhe­ten vägs barnen en gång i månaden för att på det sättet kunna ta tag i undernärin­gen i tid, målet är att ha en rådgivning­sperson per by.

– Den här personen håller också i hygienfråg­or och lär tonårstjej­er om kroppsutve­ckling.

Man besökte också en anganwadi, som är en kombinatio­n av en rådgivning, ett daghem och en förskola för barn i åldern 0 till 5 år. Här lär sig barnen bland annat alfabetet.

–Dit kan föräldrarn­a föra sina barn medan de själva är på jobbet, säger Terese Lindholm.

Utöver Uganda och Indien har World Vision Finland också fadderverk­samhet i bland annat Kambodja, Peru och Kenya.

Väl hemma efter resan har Terese Lindholm slagits av flera saker.

– Som insikten om hur bra vi har det, att vi har bassakerna i skick, såsom toaletter. Men även av hur lyckliga de människor vi mötte var och tacksamma de är för vad de har.

 ?? FOTO: TERESE LINDHOLM ??
FOTO: TERESE LINDHOLM
 ?? FOTO: TERESE LINDHOLM ?? MÖTEN. De här barnen mötte Terese Lindholm i Hoshangaba­d. De pluggade på alfabetet i en angawadi, som är en kombinatio­n av rådgivning, daghem och förskola.
FOTO: TERESE LINDHOLM MÖTEN. De här barnen mötte Terese Lindholm i Hoshangaba­d. De pluggade på alfabetet i en angawadi, som är en kombinatio­n av rådgivning, daghem och förskola.
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? INSIKT. Terese Lindholm från Ekenäs besökte Hoshangaba­d och har nu efteråt slagits av hur lyckliga människorn­a var och hur tacksamma de är för vad de har.
FOTO: LINA ENLUND INSIKT. Terese Lindholm från Ekenäs besökte Hoshangaba­d och har nu efteråt slagits av hur lyckliga människorn­a var och hur tacksamma de är för vad de har.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland