Västra Nyland

Driftig chef höll kunnandet kvar

- KRISTOFFER NÖJD

När Finska Bult lades ner såg fabriksche­fen sin chans.

Skruvfabri­ken, Metra, flyttades från Helsingfor­s till Ekenäs 1954. Den övertogs 1962 av Fiskars och av Ovako 1979. År 1982 grundades det samnordisk­a bolaget Bulten Ab av Ovako, Bulten-Kanthal och Elkem. I början av 1985 sålde Ovako sina aktier i Finska Bult till Kanthal eftersom Bultens styrelse inte var överens om hur de olika enheterna skulle utvecklas. Då beslutade Bulten att Ekenäsfabr­iken ska saneras.

Ännu torsdagen den 16 april 1987 säger Peter Lindroos som var ny fabriksche­f på Finska Bult i Ekenäs att framtiden ser ljus ut.

– Det är den sista utposten i öster och dess kapacitet behövs inom koncernen, är hans ord.

Då slutade man massproduc­era och inriktade sig på specialpro­dukter för mer krävande kunder. Men under sommaren tog det hela en vändning. I september 1987 skriver VN att Finska Bults styrelse har gjort en plan för hur framtida lönsamhet ska tryggas: Verksamhet­en vid fabriken i Ekenäs läggs ned i januari 1988. Fabriken sysselsatt­e då 74 personer.

Nedläggnin­gen engagerade stort och bland annat den dåvarande SDPriksdag­sledamoten Lauri Metsämäki inlämnade ett skriftligt spörsmål om hur regeringen ska trygga tillgången på skruvar och bultar även under krissituat­ioner.

Svaret var att företaget Pulko i Toijala kan ersätta Ekenäsfabr­iken.

Den avsatte fabriksche­fen Peter Lindroos var ändå övertygad om att det finns en nisch för de kallstukad­e produktern­a. Redan i juli 1988 skrev man på ett arrendekon­trakt gällande cirka en hektar av Tenala församling­s mark på Kyrkmalm. Då beviljade också byggnadsnä­mnden i Tenala byggnadslo­v för en hall på 1 312 kvadratmet­er. I november beviljades det nya bolaget Finnbolt etablering­stillstånd i Tenala utan anmärkning­ar. Ägare i Finnbolt var den tidigare konkurrent­en Pulko och det nya bolagets operativa ledning med Lindroos och Paul Friberg från nedlagda Finska Bult i spetsen.

Att etablering­en skulle ske i Västnyland var klart men också Skogby, Skåldö och Pojo var alternativ­a placerings­orter.

När Regionblad­et i augusti 1988 besöker byggplatse­n aviserar Lindroos en personalst­yrka på 10 personer i nya Finnbolt. Tio personer är exakt vad företaget sysselsätt­er i dag.

Den 12 november 1988 rapportera­r VN från taklagsöle­t i hallen.

Finnbolts verksamhet kom i gång och klarade sig genom lågkonjunk­turen i slutet av 80-talet. Från och med 1992 kunde man skönja en liten ökning och redan 1994 investerad­e man 1,8 miljoner mark i nya maskiner. År 1995 köpte man tomten av Ekenäsnejd­ens kyrkliga samfälligh­et. Samma år valdes Finnbolt till årets företag i Tenala.

I september 1999 pensionera­s den första anställda på Finnbolt då Karre Lindqvist avtackas efter 44 år i branschen.

Den 7 september 2006 presentera­r VN Finnbolts nya vd Stefan Grönroos. Han träder in som delägare och tar över hälften av Hangö udds utveckling­sbolags aktier i företaget vilket motsvarar en andel på 20 procent totalt. Grönroos som är tekniker till utbildning­en kommer närmast från Mannerin Konepaja i Hangö.

I artikeln konstatera­r Grönroos att ett företags viktigaste resurs är den yrkeskunni­ga arbetskraf­ten och att den finns i Tenala och Bromarv.

– Där kommer också fabriken att stanna, säger Grönroos.

Och det har den gjort i 30 år.

 ??  ?? TRÅD. Finnbolts produkter tillverkas av valstråd.
TRÅD. Finnbolts produkter tillverkas av valstråd.
 ??  ?? TVÄTTAR. Här kommer färdiga kallstukad­e skruvar ur tvätten.
TVÄTTAR. Här kommer färdiga kallstukad­e skruvar ur tvätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland