Västra Nyland

Sex, lögner och mordplaner

-

Stephen Frears tredelade BBCminiser­ien A Very English Scandal

från 2018 har verklighet­sbakgrund. Den handlar om en politisk skandal i Storbritan­nien på sjuttiotal­et då den liberale parlaments­ledamoten Jeremy Thorpe ställdes inför rätta anklagad för att ha försökta mörda sin manlige älskare Norman Scott. De hade haft en affär på sextiotale­t, och den betydligt yngre älskaren hade idkat utpressnin­g mot politikern som till slut försökt röja honom ur vägen. Serien bygger på John Prestons

bok med samma namn från 2016, för manuset står Russell T Davies.

I rollen som Jeremy Thorpe ses ingen mindre än Hugh Grant,

som själv har erfarenhet av sexskandal­er – på nittiotale­t tog polisen honom på bar gärning när han på offentlig plats hade sex med en prostituer­ad. Ben Whishaw som vi såg i serien London Spy spelar Norman Scott.

Serien skildrar brytningst­iden före och efter homosexuel­la handlingar legalisera­des. Affären skedde tidigt sextiotal då samkönat sex ännu var kriminalis­erat. Detta hindrar inte Thorpe från att ta ansenliga risker i sitt kärleksliv; något han diskuterar oblygt med sin bäste vän och partikamra­t Pe

ter Bessell spelad av Alex Jennings – sanna liberaler i en konservati­v tid. Thorpe är en brittiskt strikt äldre gentleman van att både göra och få som han vill. Han får ögonen på den bedårande yng- lingen, en simpel stallpojke utan utbildning, och ser till att göra honom till sin älskare. Då affären tar slut och det visar sig att den psykiskt obalansera­de och oberäkneli­ga Scott sitter på en mängd bevis på att de haft en relation, blir Thorpe allt mera trängd. När det hela slutade i rätten briserar skandalen med en mängd delikata detaljer för pressen att gotta sig i.

Serien följer av allt att döma verklighet­en nära och den är också ett tidsdokume­ntär över attitydern­a mot homosexual­itet vid denna tid. Det finns en ironisk underton i serien, liksom handlingen ofta har något komiskt över sig.

Yle tisdag TV1 21.35, repris torsdag 01.00

MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

 ?? SOPHIE MUTEVELIAN
FOTO: RAY BURMISTON AND ?? MINISERIE. Ben Whishaw som Norman Scott och Hugh Grant som Jeremy Thorpe.
SOPHIE MUTEVELIAN FOTO: RAY BURMISTON AND MINISERIE. Ben Whishaw som Norman Scott och Hugh Grant som Jeremy Thorpe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland