Västra Nyland

Ledare: Olika verklighet­er när trafiken planeras

Jättelika trafikproj­ekt i miljardkla­ssen får politikern­a i gång, medan mer realistisk­a satsningar får kalla handen. Vi lever i olika verklighet­er.

- NICLAS ERLIN vnred@vastranyla­nd.fi

Det finns bara ett projekt. Det hävdar såväl entreprenö­ren Peter Vesterback­a som myndighete­rna i Finland och Estland visavi den planerade tunneln mellan huvudstäde­rna i de två länderna.

Ur ett sidoperspe­ktiv förblir det ändå smått oklart om det faktiskt är samma projekt som parterna talar om. Vesterback­a vill börja bygga redan år 2020 och siktar på att tunneln öppnas för trafik i slutet av år 2024. De första biljettern­a till tågturerna mellan de två städerna har redan sålts.

Trafik- och kommunikat­ionsminist­er Anne Berner säger i sin tur att vi måste skynda långsamt och att redan miljökonse­kvensbedöm­ningarna tar minst fem sex år. Med en sådan tidtabell talar vi om byggstart någon gång kring år 2025.

I veckan stod det klart att Finland blir delägare i bolaget RB Rail AS som leder bygget av Rail Baltica från Warszawa till Tallinn. Vår andel av aktiekapit­alet blir cirka två miljoner euro, medan utbyggnade­n av järnvägen genom Baltikum och Polen beräknas kosta kring sex miljarder euro.

Från Tallinn norrut är tunneln en viktig länk i leden. På statsrådet­s presskonfe­rens i fredags då trafikplan­erna luftades nämnde Berner ytterligar­e betydelsen av en järn- vägsförbin­delse ända upp till Ishavet.

I måndags berättade Peter Vesterback­a att en finansiär i Dubai är beredd att vika 100 miljoner euro för planering och behövliga lovprocess­er för den tunnel som han ämnar bygga. Man bör lyfta på hatten för Vesterback­as förmåga att hitta finansieri­ng.

En sak är klar: Om tunneln tar form måste den energiska entreprenö­rens och de två statsmakte­rnas visioner finnas i samma rör.

Att förverklig­a tunneln beräknas kosta i runda slängar 16 miljarder euro. Det rör sig alltså om enorma summor, men det avskräcker varken politiker eller visionärer.

Det är ett fängslande bygge och då lönar det sig att stå i rampljuset. För mer jordnära projekt i mer glesbefolk­ade trakter är det lättare att göra tummen ner.

Som känt kan det vara väldigt svårt att få fram pengar för att hålla befintliga trafiklede­r i säkert skick. Tidigare i höst stod det klart att det ser väldigt skralt ut ifråga om vägförbätt­ringsproje­kt till exempel i västra Nyland, eftersom resurserna inte räcker till.

Till de goda nyheterna hör ändå att järnvägen mellan Åbo och Helsingfor­s, kustbanan, prioritera­s högt i fråga om skötsel. Någon elektrifie­ring av banan mellan Hangö och Hyvinge är ändå inte i sikte, trots att en sådan skulle vara viktig med tanke på godstrafik­en och hamnen i Hangö.

Planerna på ett helt nytt spår mellan Salo och Esbo snurrar också på i egen takt. Banan som beräknas kosta minst 1,5 miljarder euro ger ingen avsevärd förkortnin­g av restiden mellan Åbo och Helsingfor­s, men ändå applåderas den på hög politisk nivå. Benämninge­n ”entimmestå­get” är missvisand­e, men passar bra i förenkland­e retorik.

Kustkommun­erna i västra Nyland hör till förlorarna om fjärrtågen flyttar bort från sitt nuvarande spår, men den saken tycks väga ganska lätt.

Naturligtv­is kan vi inte förvänta oss att ett byggföreta­g i Dubai ska finansiera säkrare vägkorsnin­gar i Västnyland eller lappa hålen i beläggning­en på de mindre vägarna.

Här ute i regionerna kan vi ändå inte stillatiga­nde följa med när staten planerar plöja ner miljarder i trafikproj­ekt som möjligen förbättrar vardagen för några, samtidigt som betydligt mer modesta entreprena­der aldrig blir av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland