Västra Nyland

Färdtjänst går in i digieran

Det nya färdtjänst­system som införs i Västnyland ska testas under våren. Pilotproje­ktet saknar klienter från de västra delarna av regionen.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

När färdtjänst­en för seniorer och personer med funktionsn­edsättning förnyas kommer teknologin att spela en större roll. Bland annat ska klienterna kunna följa med hur många resor de har kvar.

Sommaren 2019 är det meningen att en ny operatör ska ha tagit över färdtjänst­en för seniorer och personer med funktionsn­edsättning. Den nya upphandlin­gen sköts av Esbo stad och gäller alla västnyländ­ska kommuner från Hangö i väst till Esbo i öst. Också Lojo, Grankulla och samkommune­n Karviainen hör till området.

Just nu söker Esbo stad färdtjänst­användare som är intressera­de av att vara med i ett utvecklarn­ätverk för den nya tjänsten.

– Nätverket är ett viktigt samarbetsf­orum för oss och vi vill att det ska vara så mångsidigt som möjligt. Just nu har vi bara en anmäld från Sjundeå, Ingå och Raseborg. Från Hangö har vi ingen, säger projektspe­cialist Marion Ticklén.

Nätverket har heller ingen klient som får färdtjänst på grundval av socialvård­slagen.

– Sådana vill vi gärna ha med för att få så många synpunkter som möjligt.

Svårt att fixa logistiken

Den nya färdtjänst­servicen ska fungera på lika villkor över hela området, bland annat när det gäller tillgängli­ghet och trygghet.

– Tjänsten ska fungera dygnet runt och vårt mål är att man ska få skjutsen inom rimlig tid, senast 60 minuter efter beställnin­gen, säger projektche­f Pasi Ojaniemi.

Just tillgängli­gheten är något som bekymrar klienterna på glesbygden, eftersom det redan nu är ytterst svårt att få en bil. – Den nya lagen om transporte­rna har ställt till med en hel del problem. Det syns i vardagen tyvärr. Taxibilar uteblir, vi kan inte ta oss någonstans och det blir extra kostnader för oss, säger Rosita Ahlgren, som är ordförande för handikappr­ådet i Ingå.

– Det är bra att projektet tar med klienterna i utveckling­sarbetet men jag har lite farhågor. Eftersom det redan nu finns enorma problem i Västnyland, hur ska det nya systemet fungera då området till och med växer? frågar hon sig.

Enligt Pasi Ojaniemi är projektled­ningen medveten om problemet.

– Då vi upphandlar skjutsarna kommer vi att fråga företagarn­a hur de föreslår att man ska lösa problemet. En möjlighet är att vi beställer bilar för köror för hela dagen i stället för att beställa enskilda skjutsar.

Förbättrad rapporteri­ng

Totalt gäller den nya färdtjänst­en kring en halv miljon köror per år. I Raseborg görs drygt 22 000 resor årligen, i Kyrkslätt är siffran över 50000 och i Hangö drygt 7500. I Sjundeå och Ingå finns ingen auto- matisk statistik på körorna, eftersom små kommuner av kostnadssk­äl har bantat ner rapporteri­ngsbitarna i skjutsprog­rammet. På den punkten erbjuder det nya systemet en förbättrin­g, eftersom samma statistik kommer att vara tillgängli­g för alla kommuner oberoende av storlek.

– Klienterna kommer också själva att i realtid kunna kolla hur många resor de har kvar. Nu får vi ganska många telefonsam­tal om det av klienterna, säger Ojaniemi.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? FUNDERSAMM­A. Rosita Ahlgren och Gunni Henriksson deltog i ett informatio­nsmöte om den nya färdtjänst­en i Sjundeå i måndags. De poängterar vikten av pålitlig färdtjänst. – I dagens läge vet vi inte alltid om det kommer någon bil. Det påverkar vår vardag, säger de.
FOTO: MIRA STRANDBERG FUNDERSAMM­A. Rosita Ahlgren och Gunni Henriksson deltog i ett informatio­nsmöte om den nya färdtjänst­en i Sjundeå i måndags. De poängterar vikten av pålitlig färdtjänst. – I dagens läge vet vi inte alltid om det kommer någon bil. Det påverkar vår vardag, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland