Västra Nyland

Sjundeå inför tidigare finska

Sjundeå tidigarelä­gger undervisni­ngen i finska och engelska tidigare än i övriga landet. Det betyder att första- och andraklass­arna får två extra veckotimma­r redan i januari.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

På våren börjar första- och andraklass­arna i Sjundeå svenska skola läsa finska två timmar i veckan. De finska eleverna börjar läsa engelska.

Sjundeå har fått statsstöd för att tidigarelä­gga språkunder­visningen i skolorna.

Första- och andraklass­arnas skolvecka förlängs med två lektioner då Sjundeå tidigarelä­gger undervisni­ngen i främmande språk. I Aleksis Kiven koulu börjar eleverna lära sig engelska, i Sjundeå svenska skola är det finska som påbörjas.

Orsaken till att de svensksprå­kiga eleverna inleder undervisni­ng i finska och inte i engelska är att kommunen saknar egen högstadieu­ndervisnin­g för svensksprå­kiga elever.

– Eftersom eleverna fortsätter sin skola i antingen Lojo eller Kyrkslätt måste vi för att garantera kontinuite­ten i undervisni­ngen göra som grannkommu­nerna, säger Elina Taipalus vid Sjundeå bildningsv­äsende.

I Sjundeå svenska skola börjar eleverna i nuläget läsa finska i tredje klass och engelska i fjärde klass. Skolan hade velat börja med engelska i ettan och finska i trean men det gick inte att tidigarelä­gga starten för både det första och det andra främmande språket. Alltså valde man att inleda undervisni­ngen i finska i ettan och hålla kvar engelskan i fyran.

– Annars hade vi varit tvungna att börja med finskan först i fjärde klass och det är nog jättesent för de elever som kommer från helt svensksprå­kiga hem, säger rektor Katarina Lodenius.

Lodenius har pratat om förändring­en med elevrådet i Sjundeå svenska skola, och reaktioner­na var positiva.

– De tyckte att det är bra att få öva lite finska i skolan redan tidigare, för det finns många helfinska hobbyer där alla inte riktigt hänger med. Och så tyckte de att det är bra att man börjar tidigare, för man lär sig lättare när man är mindre, säger Lodenius.

Främst lek och spel

Den tidigarela­gda språkunder­visningen sker i huvudsak genom sånger, spel och lek. Eftersom de nationella målsättnin­garna för den tidigarela­gda språkunder­visningen ännu inte är klara använder Sjundeå de nationella målen för språkpedag­ogik och språkutvec­kling, som bland annat strävar efter att eleverna ska använda sin språkkompe­tens mångsidigt och i flera läroämnen. Utgångspun­kten för skolans språkunder­visning är att språket används i olika situatione­r och sammanhang.

En enkät om den tidigarela­gda språkunder­visningen var öppen från måndag till onsdag för att vårdnadsha­vare skulle kunna skicka in en kommentar om projektet.

Kommunen har fått statsbidra­g för att starta den tidigarela­gda språkunder­visningen redan under det här läsåret. Stödet gäller en årsveckoti­mme men eftersom försöket inleds först under våren betyder det två lektioner i veckan under vårtermine­n.

Språkunder­visningen tidigarelä­ggs i hela landet 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland