Västra Nyland

Framgångar på många plan för IF Raseborg

Mycket handlade förstås om spjutässet Oliver Helander, men också i övrigt blev 2018 ett historiskt bra år för IF Raseborg. – Resultatmä­ssigt var det vårt bästa hittills, säger ordförande Clas Smeds.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

År 2018 går till historien för friidrotts­föreningen IF Raseborg. Föreningen­s tretton FM-medaljer talar sitt tydliga språk. För att inte tala om två medaljer i herrspjut.

När IF Raseborg höll sin prisutdeln­ing för året som gick fanns det mycket att lyfta fram. Det stora namnet var förstås Oliver Helander som blev världssjua i spjut och finländsk mästare. Men han var inte ensam när det gällde att hämta framgång till IF Raseborg.

– Ser man på antalet FM-medaljer hade vi tretton och det är rekord för oss. Det gamla var tolv, säger ordförande Clas Smeds.

Och det som sticker kanske mest ut är just herrarnas spjut. Oliver Helanders FM-guld i Jyväskylä var ingen större överraskni­ng, men däremot stod Teo Takala en av de stora skrällarna i Kalevaspel­en med brons i nationalgr­enen med 76,94.

– Det var otroligt fint gjort. Teo har ju haft problem med skador tidigare, men fick nu vara frisk och levererade verkligen, säger Smeds.

Ser man på antalet FMmedaljer hade vi tretton och det är rekord för oss.

Clas Smeds ordförande

Historiskt

IF Raseborgs hade därmed dubbel bemanning på prispallen i FM. Förra gången en förening tagit två FMmedaljer i herrarnas spjut var 1987 i Kuopio. Då var det Vehkahlade­n Veikot som också tog guld och brons genom Tapio Korjus och Jyrki Blom.

– Så det är nog ganska unikt och Teo fick ju också pris för årets överraskni­ng i IF Raseborg, säger Smeds.

Oliver Helander blev i sin tur årets kastare, medan Tiia Gustafsson blev årets hoppare. Krista Lindholm tog sedan hand om priserna för både årets sprinter och året långdistan­sare – detta efter att hon i 22-åringarnas FM tagit silver på 800 meter och brons på 400 meter.

– Den sista sprintsträ­ckan är 400 meter så därför gick det så här. Krista hade ett bra år, nu är hon dessvärre skadad, säger Clas Smeds som är Lindhholms tränare och dessutom själv erhöll det sista vandrigpri­set då han blev årets IF Raseborgar­e.

Duktiga juniorer

Samtidigt var det inte heller bara i de äldre klasserna som IF Raseborg noterades för framgångar. Också bland de yngre juniorerna höll man sig framme och inte minst Oliver Öhman lyckades fint då han blev landets statistike­tta på 60 meter i klassen pojkar 13 år. Tiden var 7,60.

– Han är ju väldigt ung ännu, men visst skall det bli intressant att följa honom. Han är dessutom, som man ofta är i den åldern, bra i olika idrottsgre­nar, säger Smeds.

Öhman valdes nu till årets löpare i klasserna under 15 år, medan Lauri Wuorenrinn­e var bästa kastare. De övriga priserna – årets kastare och årets mångkampar­e – tog Saimi Lupala hand om.

– Det som också är bra att vi har haft en ökning vad licenser beträffar och då är det främst från de yngsta leden det fylls på, säger Smeds.

Nu ser IF Raseborg fram mot nästa år. Också det kan bli riktigt framgångsr­ikt och till nästa års höjdpunkte­r hör även de finlandssv­enska förbundsmä­sterskapen. De arrangerar IF Raseborg i juli i Karis.

 ?? FOTO: ANNE LÖNN ?? PREMIERADE. Sara Oraheimo (fr.v.), Krista Lindholm, Tomas Söderlund, Oliver Helander och Takala nådde fina framgångar under året.
FOTO: ANNE LÖNN PREMIERADE. Sara Oraheimo (fr.v.), Krista Lindholm, Tomas Söderlund, Oliver Helander och Takala nådde fina framgångar under året.
 ?? FOTO: SARA ORAHEIMO ?? FRAMTIDSNA­MN. Lauri Wuorenrinn­e och Oliver Öhman är två löften.
FOTO: SARA ORAHEIMO FRAMTIDSNA­MN. Lauri Wuorenrinn­e och Oliver Öhman är två löften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland