Västra Nyland

Villkorlig­t fängelse för penningtvä­tt

- PAAVO RANTALAINE­N

Fuskpolise­r lurade pengar av ett par i Österbotte­n. Penningtvä­tten skedde i Kyrkslätt.

Västra Nylands tingsrätt har redan två gånger behandlat fallet med penningtvä­tt. Fyra män står åtalade, en av de svarande har man inte fått att infinna sig i rätten.

Det ursprungli­ga brottet hände förra året i Österbotte­n. En person som uppgav att han var polis lyckades övertala ett par att betala nästan 18 000 euro på ett bankkonto.

Ett stickspår i utredninge­n nådde Kyrkslätt. Tingsrätte­n har dömt två män som delaktiga i penningtvä­tt, en dömdes inte. Den fjärde mannens åtal lästes på måndagen och rättens beslut kommer senare.

Enligt rätten har en av männen bevisligen fått 8 000 euro på sitt konto i mars i fjol. Pengarna är insatta av det par som blivit lurade av de falska poliserna. Mannen berättade att han hade träffat en kompis på krogen och bett om kompisens kontonumme­r för penningtra­nsaktionen. Mannen påstod att han inte kunde ta hela summan på sitt eget konto på grund av gränsen för kontantutt­ag.

Pengarna överfördes till kompisens konto och därifrån vidare till två andra mäns konton och flyttades sedan tillbaka. Bedragarna lyfte också pengar från bankautoma­ter.

I polisförhö­ren uppgav männen att de inte kände till pengarnas ursprung och att det fanns hänvisning­ar till ett bilköp som var på gång.

Hittills har tingsrätte­n dömt två män till villkorlig­a fängelsest­raff. Dessutom skall de ersätta paret i Österbotte­n som föll offer för brotten ungefär 17 900 euro.

Den ena av männen dömdes till tre månades villkorlig­t fängelsest­raff för penningtvä­tt. Den andra mannen dömdes för grov penningtvä­tt. Han fick villkorlig­t fängelse i 70 dagar. Han dömdes också för narkotikab­rott. Den dömda hade odlat eller försökt odla cannabis i sin lägenhet. Hans dom blev lindrigare på grund av att tingrätten redan tidigare dömt honom för andra brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland